Weinig sneeuw op komst en bijzonder zacht in de Alpen

15 februari 2024, 07:00

Wintersport
Beeld van de Penkenbahn, Penken Oostenrijk, op 2000 meter. Opvallend zijn de groene dalen. Bron: Feratel

Vandaag en morgen worden bijzonder warm in de Alpen. In het weekend stroomt iets koelere lucht over de bergen uit en kan er ook wat neerslag vallen. Maar is het genoeg om de matige sneeuwcondities te verbeteren?

Voorjaars-skiën

Vandaag en morgen blijft het droog en zal de zon zich regelmatig laten zien door de sluierbewolking heen, neem de zonnebrand dus zeker mee. Hogerop de berg is zonkracht 4 mogelijk. De condities op de pistes zullen helaas slecht zijn. Na al het zachte weer dat we de afgelopen dagen al hebben gehad is de sneeuwkwaliteit matig. In de ochtend zullen de meeste pistes nog wel wat harder zijn, maar zeker overdag zal de sneeuw zacht en papperig worden. Pas gezien de matige sneeuwkwaliteit en de vakantiedrukte goed je snelheid aan op de condities van de piste.

Een zuidelijke stroming voert warme lucht aan vanuit het westen van Afrika. Op 1500 meter hoogte kan de temperatuur oplopen tot meer dan 10 graden. De vorstgrens gaat zelfs stijgen tot boven de 3000 meter. Aan de noordkant van de Alpen steekt een föhnwind de kop op die de temperaturen in de dalen kan opstuwen naar 15 tot 17 graden. Met deze waarden zitten we zo’n 12 tot 14 graden boven normaal voor halverwege februari. We kunnen onder deze omstandigheden eerder spreken van voorjaars-skiën in plaats van wintersport.

Een kleine opfrisser voor de noordkant van de Alpen

In de nacht van vrijdag naar zaterdag komt vanuit het noordwesten iets minder zachte lucht richting de Alpen. De ergste warmte raken we daardoor kwijt. Ook valt er wat neerslag aan de noordkant. Eerst ligt de sneeuwvalgrens nog boven 2000 meter maar omdat de lucht zoals gezegd minder zacht is daalt deze geleidelijk naar een hoogte tussen 1300 en 1500 meter. Veel meer dan een paar centimeter verwachten we niet. We kunnen spreken van een kleine opfrisser.

Zaterdag gaat het in de middag vanuit het noorden weer droog worden en ook zondag blijft het dan droog. Met een temperatuur van gemiddeld een graad of 5 op 1500 meter is het iets koeler, maar blijft het te warm en zal de sneeuwconditie vooral in de middag slecht zijn. De meeste zon is dit weekend voor de Franse en Italiaanse Alpen.

De reis van en naar de wintersport

De reis van en naar de wintersportgebieden zal weinig winterse ongemakken met zich meebrengen. Richting de Alpen ligt vrijdag een regenzone over Frankrijk en Duitsland die ook richting de Alpen trekt en daar in de nacht van vrijdag naar zaterdag wat regen en sneeuw geeft. Kom je vanuit de Alpen dan zal je vrijdag de regen tegemoet rijden. Vertrek je zaterdagochtend dan valt er tot 1300 meter wat sneeuw, lager gaat het om regen. Het zal richting België rijdende al snel droger worden.

Sebastiaan Aarts

Sebastiaan Aarts

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht