Weekendverwachting: zaterdag droog, zondag nat

15 februari 2024, 11:45

Weekendverwachting
Lentekriebels in de regen. Foto: Joyce Derksen

Donderdag werd het lokaal 17 graden in België. De temperatuur gaat dit weekend een beetje naar beneden, maar het blijft onverminderd zacht voor half februari. Daarbij wordt vooral zaterdag best een mooie dag!

Zonnige perioden op zaterdag

De eerste weekenddag verloopt in de meeste regio's droog. Van west naar oost trekken bovendien enkele brede opklaringen over het land. Daarbij schijnt vooral in de westelijke helft de zon soms flink. Er waait een matige wind uit zuid tot zuidwest en de temperatuur stijgt naar waarden rond 12 graden in het centrum en noorden van ons land. De Oostkantons halen maxima van een graad of 9. Dit wordt dus een prima dag om even lekker erop uit te gaan!

Zaterdagavond en in de nacht naar zondag is het nog altijd droog, maar langzaamaan verschijnen wel meer wolken vanaf het westen. De minima liggen rond 5 graden. In de Ardennen daalt het kwik tot iets boven nul.

Zondag steeds vaker regen

Zondagochtend gaat in de oostelijke delen van België droog van start. Of we de zon nog zien lijkt onwaarschijnlijk. De kustgebieden krijgen spoedig met regen te maken en dat regengebied breidt zich gedurende zondagmiddag over het hele land uit. In het noordwesten valt de meeste neerslag: op veel plaatsen zeker 5-10 millimeter. Bovendien gaat het wat steviger waaien uit zuidwest. Aan zee is later op de dag een vrij krachtige bries mogelijk, dat is een windkracht 5.

Qua temperatuur verandert er niet zoveel ten opzichte van zaterdag. Vóór de regen uit loopt het kwik landinwaarts nog op naar 12 graden. Zodra et begint met regenen is het hooguit 9 of 10 graden. Zondagavond koelt het vanaf het westen af naar 5 tot 8 graden en ook dan is het nog een tijdje nat.

Na het weekend aanhoudend zacht

Vanaf maandag neemt de regenkans geleidelijk weer af, al blijft een enkele bui best mogelijk. De nachten worden daarbij kouder met in de Hoge Venen soms een graadje vorst en daar kan van tijd tot tijd ook nevel of mist staan. Overdag blijft het zacht met maxima rond 10 graden in het centrum en westen van ons land. Normaal zien we tijdens de derde week van februari temperaturen tussen 4 en 7 graden. Ook de wind houdt zich voorlopig rustig en zal in de nieuwe week hooguit matig van kracht blijven.

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht