Hoge temperaturen bij Formule-1 in Saudi-Arabië

15 maart 2023, 10:30

De start van de race in 2022 in Jeddah. Foto: Redbullcontentpool.com / Lars Baron/Getty Images

Dit weekend staat de tweede race van het jaar op het programma. Kans op regen is er niet in Jeddah, maar er is wel veel wind. Daardoor is er mogelijk hinder door woestijnzand.

In de tweede race van het seizoen wordt geracet door de straten van Jeddah in Saudi-Arabië. De race verloopt met kunstlicht, want het is al donker als zondag om 18:00 uur Nederlandse tijd, 20:00 in Saudi-Arabië, het startsein wordt gegeven. Het is een spectaculair stratencircuit met 27 bochten en muren soms dicht langs het circuit. Bovendien is het met ruim 6 kilometer lengte één van de langste banen in het veld. Vorig jaar pakte Max Verstappen zijn eerste zege van het seizoen op deze baan.

De zon gaat in Jeddah rond 18:30 uur plaatselijke tijd onder. Zowel de tweede vrije training op vrijdag, de kwalificatie op zaterdag als de race op zondag starten om 20:00 uur plaatselijke tijd. De eerste en derde vrije training beginnen om 16:30 uur plaatselijke tijd en zijn dus vlak voor zonsondergang.

De weersverwachting voor komend weekend in Jeddah
De weersverwachting voor komend weekend in Jeddah

Hoge zonkracht

Het is de komende dagen onbewolkt. Vrijdag is het maximaal 30 graden, in het weekend kan het 31 graden worden. Tijdens de race, zondagavond, koelt het af van zo’n 27 graden bij de start naar ongeveer 25 graden als de finishvlag wordt gezwaaid. Het asfalt zal aan het begin van de race nog heet zijn, maar gedurende de race koelt het geleidelijk af en dat heeft gevolgen voor de bandenstrategie.

Mocht je aanwezig zijn op het circuit, hou dan overdag rekening met een zeer hoge zonkracht. De UV-index is 12 en dat betekent dat de onbeschermde huid razendsnel zal verbranden.

Kans op zand

Jeddah ligt aan de Rode Zee en de wind volgt daar een vrijwel dagelijks patroon. In de nacht en ochtend waait er een zwakke tot hooguit matige noordenwind. In de middag draait de wind naar het noordwesten en waait dan vanaf zee. Hierdoor wordt het bij het circuit van Jeddah nog extreem heet, maar doordat de race in de stad wordt verreden blijft de warmte wel hangen.

Met zowel de Sahara als de Grote Arabische Woestijn in de buurt is er het hele jaar door kans op stof- of zandstormen. Ook dit raceweekend kan de wind wat stof doen opwaaien, maar waarschijnlijk trekt het ergste ten noorden van Jeddah langs. Bij een minder gunstig scenario moet rekening worden gehouden met zand op de baan en mogelijk wat minder zicht.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht