Wintersportverwachting: wisselend weerbeeld in de Alpen

15 maart 2024, 12:30

Wintersport
Brixen im Thale op vrijdag 15 maart. Foto: Jeroen Elferink

In de hoger gelegen skigebieden kan nog volop genoten worden van wintersport en dit blijft nog een tijdje zo. In de dalen is het lenteachtig. Ben jij nog van plan om op wintersport te gaan? Lees dan hier wat voor weer je kan verwachten.

De Alpenlanden hebben te maken met zachte condities. In de meeste dalen stijgt de temperatuur ’s middags geregeld naar de dubbele cijfers en tijdens de nachten komt het soms niet eens meer tot vorst. Zo stijgt het kwik zondag in Sankt Anton am Arlberg naar 12 graden. Een dalafdaling is dan ook in de meeste skigebieden niet meer mogelijk. Boven de 2000 meter komt het nog wel tot nachtvorst en zijn de sneeuwcondities vooral ’s ochtends nog goed. In de middag wordt de sneeuw, vooral op de zuidhellingen zachter.

Wisselvallig weerbeeld, beter weer op komst?

Het weerbeeld is de komende dagen wat wisselend met af en toe enkele buien, maar ook droge perioden met zon. Vooral maandag krijgt een groot deel van de Alpen te maken met neerslag. Het blijft wel aan de zachte kant met een sneeuwvalgrens grofweg tussen 1700 en 2000 meter. Grote hoeveelheden worden overigens niet verwacht, want in de bergen gaat hooguit 10 tot 20 centimeter vallen. Aan de zuidkant valt dit keer nauwelijks wat. Vanaf dinsdag wordt het droger, maar de kans op een bui blijft vooral in delen van Zwitserland, Frankrijk en in het noordwesten van Italië wel aanwezig. In de loop van volgende week wordt de verwachting onzeker. Er zijn signalen voor enkele buien, maar zeker ook lange droge perioden met ruimte voor de zon. Er staat over het algemeen weinig wind, ook in de bergen.

In sommige dalen is het volop lente. Foto: Jeroen Elferink
In sommige dalen is het volop lente. Foto: Jeroen Elferink

Voor wintersportactiviteit dichtbij huis kan je het beste tot volgend wintersportseizoen wachten, want van wintersport is hier nauwelijks meer sprake. In Winterberg is nog een enkele piste open, maar van goede sneeuw is geen sprake. Tijdens de nachten vriest het niet en ook overdag is het zacht met middagwaarden vaak richting 10 graden, alleen zaterdag is het iets frisser. Het is dan ook nog de vraag wanneer dit gebied sluit.

Krachtige zon, regionaal kans op lawinegevaar

Wanneer de zon schijnt is het direct heerlijk weer om lekker op het terras te zitten. Smeer je wel goed in, want de zon is in de Alpen al vrij krachtig. Een onbeschermde huid kan vooral op enige hoogte in een witte omgeving al na enige tijd verbranden. Daarnaast zorgen de zachte omstandigheden ervoor dat de kans op lawinegevaar toeneemt. In delen van Zwitserland en Italië, onder andere in Wallis en Graubünden, is het lawinegevaar momenteel aanzienlijk groot. Het is dan ook verstandig om niet off-piste te gaan.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht