Weekverwachting: winters weekje, zeker in de Ardennen

16 januari 2023, 10:25

Dik pak sneeuw in de Ardennen (Mont Rigi) in 2022. Foto: Wouter van Bernebeek

Het is deze week fors kouder dan het dit jaar tot dusver is geweest. Ook valt neerslag regelmatig in winterse vorm. Lees de details in deze weekverwachting.

Deze maandag valt vaak neerslag. In grote delen van het land gaat het voornamelijk om regen, maar op enige hoogte valt al snel smeltende sneeuw. In de hoogste delen van de Ardennen valt het merendeel als sneeuw en boven 500 meter kan een sneeuwdek van ruim 10 cm dik ontstaan.

Lees hiervoor ook ons uitgebreide weerbericht. De sneeuw veroorzaakt ook een lastige situatie op de wegen. Voor de provincies Luik en Luxemburg geldt een code oranje weerwaarschuwing.

Vaker zon, Ardennen soms wat sneeuw

Op de andere dagen van de week zien we aanmerkelijk vaker de zon. Hierbij is het dinsdag en woensdag in Vlaanderen wel een stuk zonniger dan ten zuiden van Samber en Maas. Vooral in de zuidelijke helft van de Ardennen kan later op dinsdag en in de nacht naar woensdag een beetje sneeuw vallen.

De maxima komen veelal uit tussen 1 en 4 graden. In de Ardennen blijft het kwik lokaal onder het vriespunt steken. ’s Nachts vriest het op uitgebreide schaal licht en in de Ardennen lokaal matig.

Op donderdag trekken enkele winterse buien vanaf het noordwesten over het land. De meeste buien zijn voor de noordoostelijke helft en hiermee kan het sneeuwdek in de Ardennen nog wat aandikken. Langs de grens met Frankrijk blijft het overwegend droog. De temperatuur stijgt naar 1 tot 5 graden met de hoogste waarden in de kustregio. Met deze middagwaarden blijft het vrij koud voor deze tijd van het jaar. Maxima van 2 tot 7 graden zijn gebruikelijk voor januari.

Rest van de week meest droog en relatief koud

Vrijdag en komend weekend lijken droge dagen te worden met een afwisseling van wolken en zon. De maxima liggen hierbij rond 4 graden en in de nachten vriest het op uitgebreide schaal licht. In de Ardennen vriest het 's nachts regionaal matig en komt het kwik overdag maar heel eventjes boven het vriespunt uit.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog