Weekendweer: wisselvallig tijdens de eerste carnavalsdagen

16 februari 2023, 15:00

Carnavalsoptocht. Foto Adobe Stock / annne

Komend weekend begint in sommige regio's het carnavalsfeest en dat betekent dat meerdere feestvierders buiten feest gaan vieren. Of het daarbij ook droog blijft lees je in dit artikel.

Het vaak droge en zonnige weerbeeld van de afgelopen dagen heeft plaats gemaakt voor een beduidend wisselvalliger weerbeeld. Zowel vandaag als morgen is het vaak bewolkt en valt er af en toe een buitje. Vooral morgen staat hierbij ook nog flink wat wind en lijkt het af en toe wel herfst.

Voor het weer per dag kun je terecht in ons uitgebreide weerbericht.

Zacht en bewolkt op eerste carnavalsdag

De eerste dag van het weekend verloopt zwaar bewolkt met af en toe perioden van lichte regen. Veel regen valt er niet. Alleen in de Ardennen kan het wat vaker en intensiever regenen. Hier is 5 tot lokaal 10 millimeter mogelijk. Er staat een matige tot aan zee soms krachtige zuidwestenwind, 4-6 Bft. Al met al niet de beste weersomstandigheden voor als je de hele dag buiten aan het feesten bent.

De temperatuur komt uit rond 8 graden op de Hoge Venen tot een graad of 12 in het centrum van het land. Dit is een stuk zachter dan normaal voor de tijd van het jaar. Normaal gesproken ligt het kwik rond 2 graden in de Ardennen tot een graad of 7 in Laag-België.

Gilles zijn folkloristische personages die jaarlijks in Binche te vinden zijn. Foto: Adobe Stock / Didier Laurent
Gilles zijn folkloristische personages die jaarlijks in Binche te vinden zijn. Foto: Adobe Stock / Didier Laurent

Droger op zondag?

Ook zondag zijn het wolken die het weerbeeld grotendeels domineren. In de ochtenduren valt vooral in de oostelijke helft van het land af en toe lichte regen. Vanaf het middaguur is het overal zo goed als droog en kan lokaal wellicht de zon even doorbreken. Hierbij waait een matige tot aan zee soms vrij krachtige wind uit westelijke richtingen, 3-5 Bft.

Het beloof iets minder zacht te worden dan op zaterdag. Het kwik stijgt in de Ardennen naar een graad of 6. In de lagere delen ligt de middagtemperatuur tussen 8 en 10 graden.

Van winterweer voorlopig geen sprake

Na het weekend blijft het vaker droog. De zon komt er echter moeilijk aan te pas en een enkele bui is niet helemaal uitgesloten. De temperatuur klimt weer iets op. Dagelijks liggen de maxima tussen 8 en 13 graden. In de tweede helft van de nieuwe week neemt de wisselvalligheid weer toe.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht