Weekverwachting: donderdag winterse buien, Ardennen sneeuw

17 januari 2022, 11:10

Weekverwachting
Sneeuw in de Ardennen. Foto: Adobe Stock / caputolaurent

Het is vaak droog en rustig weer met soms zon, maar ook wolken of mist. Deze week zien we vooral op donderdag en vrijdag een uitzondering op dit weerbeeld. Er trekken dan buien over het land met tussendoor zon. De buien kunnen in de Ardennen een mooie sneeuwlaag opleveren.

Het is dit jaar tot dusver vaak rustig weer en ook deze maandag, dinsdag en woensdag is dit het geval. Met zonneschijn kan het kwik in Laag- en Midden-België oplopen naar ongeveer 8 graden. Als het bewolkt of mistig is blijft het kwik achter en in de Ardennen liggen de maxima maar net boven het vriespunt.

Op woensdag volgt in de loop van de dag vanaf het noordwesten regen. In de Ardennen valt de neerslag woensdagavond als (smeltende) sneeuw.

Winterse buien, sneeuw in de Ardennen

Donderdag trekken buien van noordwest naar zuidoost over het land. In het westen kan naast regen ook hagel vallen. Landinwaarts zullen de buien vaker (smeltende) sneeuw opleveren en in de hogere delen van de Ardennen valt sneeuw. Boven 400 meter kan, vooral in de provincie Luik, gemakkelijk 5-10 cm verse sneeuw vallen. 

In Laag- en Midden-België wordt het donderdagmiddag tussen de buien door een graad of 5, maar de matige noordwestenwind maakt het voor het gevoel flink kouder. 

Vrijdag trekken nog enkele buien over het land. In het noorden, midden en westen valt daaruit ‘gewoon’ regen, maar in de Ardennen is de neerslag nog winters van karakter. 

Droog weekend 

Komend weekend krijgen we terug rustig weer met maxima van 2-3 graden in de hogere delen van het land en 5-8 graden in Vlaanderen, Brussel en Henegouwen. Met wat geluk verloopt een dagdeel zonnig, maar waarschijnlijk overheersen lage bewolking en mist het weerbeeld.

Check de ontwikkelingen dagelijks in ons weerbericht België.

Foto: Adobe Stock / caputolaurent

Author Image

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht