Lenteweer in de Alpen met een enkele bui

17 maart 2023, 12:00

Wintersport
Obertauern (Grünwaldkopf) op vrijdagochtend. Beeld: Feratel

Met het huidige lenteweer komt het einde van het wintersportseizoen steeds dichterbij. De komende dagen is namelijk het zonnig en warm lenteweer in de Alpen. Wel worden op zondag nog een aantal sneeuwbuien verwacht. Hoeveel sneeuw er gaat vallen en op welke hoogte? Dat lees je, net als de rest van het weerbeeld, in dit wintersportartikel.

Vrijdag schijnt de zon al op veel plaatsen waarbij in Oostenrijk nog wat hogere bewolking voorkomt. De wind komt uit zuidwestelijke richting waardoor zachte lucht wordt aangevoerd. De vorstgrens ligt op vrijdag rond de 3000 meter. Een zuidelijke föhnwind zorgt aan de noordkant voor extra zachte condities waarbij de temperatuur op 1500 meter hoogte rond de 15 graden ligt. In de lagergelegen dalen wordt het mooi lenteweer met maxima tussen de 17 en 20 graden. Op de hoogstgelegen toppen waait een voelbaar aanwezige wind.  

De wintersporters kunnen het beste vroeg op pad gaan of de hoogte in. De sneeuwcondities zullen met name in de lagere delen achteruitgaan. Wel is het met de zon en de hogere temperaturen perfect weer om buiten te zitten.

Op de pistes ligt nog sneeuw in Brixen im Thale (Oostenrijk) op vrijdagochtend. Beeld: Feratel
Op de pistes ligt nog sneeuw in Brixen im Thale (Oostenrijk) op vrijdagochtend. Beeld: Feratel
Op de hogergelegen hellingen zoals in Saalbach (Schattenberg) kleurt het landschap nog volledig wit. Beeld: Feratel
Op de hogergelegen hellingen zoals in Saalbach (Schattenberg) kleurt het landschap nog volledig wit. Beeld: Feratel
Courmayeur op vrijdagochtend. Beeld: Feratel
Courmayeur op vrijdagochtend. Beeld: Feratel

Weekend: zacht lenteweer met (sneeuw)buien op zondag

Ook zaterdag gaat zacht verlopen in de Alpen. Ondanks de wat koelere lucht ligt de vorstgrens nog altijd hoog: 2300 tot 2500 meter. In de lagergelegen dalen loopt het kwik op richting de 15 tot lokaal 20 graden. Wel komen meer wolkenvelden voor dan op vrijdag waar de zon geregeld doorheen weet te breken. Met uitzondering van de hoogste bergtoppen staat er weinig wind.  

Het weerbeeld gaat zondag wel tijdelijk veranderen. Er komen dan diverse buien voor in het Alpengebied met een koudere bovenlucht. Zo ligt de vorstgrens tussen de 1700 en 2000 meter. De eerste buien vallen zondagochtend in het westen. Gedurende de dag neemt de activiteit van de buien toe en verspreiden ze zich meer naar het oosten. De meeste buien komen aan de west- en noordkant van de Alpen voor. Toch komt in de loop van de dag een enkele bui tot ontwikkeling in Noord-Italië. De sneeuwvalgrens ligt tussen de 1300 tot 1500 meter. In een gunstige situatie valt 5 tot 10 centimeter sneeuw, toch zal het op de meeste plaatsen om kleinere hoeveelheden gaan.  

Komende week oplopende temperaturen

Op maandag trekken de laatste buien richting het oosten weg. Met name in Oostenrijk is de kans op een bui het grootst. Met een vorstgrens tussen de 1700 meter in het oosten en 2000 meter in het westen en Noord-Italië is de koudere lucht nog altijd aanwezig. Toch gaat vanaf maandag weer zachte lucht de Alpen binnentrekken. Zo loopt de vorstgrens uiteindelijk weer op richting de 2700 tot 3000 meter.  

Het weerbeeld is in de eerste helft van komende week droog met zonneschijn afgewisseld door hogere bewolking. In de tweede helft van de week neemt de kans op een bui en meer bewolking toe. Richting het weekend lijkt het weerbeeld wisselvalliger te gaan worden waarbij de kansen op meer neerslag toenemen.  

Ondanks het lenteweer is het voor de wintersporter toch nog even opletten. In de bergen is namelijk een relatief hoog lawinegevaar: niveau 3 van de 5. Dit komt deels door de combinatie van oplopende temperaturen en de sneeuwval van vorige week. Zo zijn de afgelopen dagen in onder andere Zwitserland en Frankrijk meerdere lawines voorgekomen. 

Sauerland: op de piste nog sneeuw, daarbuiten lente

In het Sauerland ligt vooral op de pistes nog sneeuw. De sneeuw die deze week viel is ondertussen grotendeels gesmolten. Op de hoogste toppen of beschutte plekken komen nog wel sneeuwresten voor. Lang zullen deze sneeuwresten niet meer blijven liggen. Ook in het Sauerland gaan de temperaturen stijgen de komende dagen. In de nachten gaat het niet meer vriezen en overdag liggen de maxima tussen de 8 en 13 graden.  

De verwachting is dat de condities op de nog geopende pistes snel achteruit zullen gaan. Zo trekt op vrijdagavond en zaterdagochtend een regengebied over het Sauerland. Zaterdag en zondag is het een afwisseling tussen buien en perioden met opklaringen. Met name op zondagmiddag kunnen een aantal stevige buien voorkomen. De eerste helft van de week blijft het wisselvallig in het Sauerland met geregeld regenbuien, maar ook opklaringen en ruimte voor de zon. 

Op de piste ligt nog sneeuw in Winterberg, daarbuiten is het voornamelijk groen. Beeld: Feratel
Op de piste ligt nog sneeuw in Winterberg, daarbuiten is het voornamelijk groen. Beeld: Feratel

Ben jij een echte sneeuwfan of ga je binnenkort op vakantie? Ga dan naar jouw wintersportlocatie op Meteovista en meld je daaraan voor een sneeuwseintje.

Maarten Minkman

Maarten Minkman

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht