Meteovista
Meteovista
  weerfotoBE

  Astronomische zomer begint met zomerweer

  Aangemaakt: 17 jun 2020, 07:52 uur

  Aanstaande zaterdag begint om 23:43 uur de astronomische zomer met zomerweer. Het weerbeeld laat in het weekend een mix zien van zon en wolken en het blijft op de meeste plaatsen droog. Het wordt 18-24 graden. Volgende week wordt het duidelijk warmer met op uitgebreide schaal zomerse temperaturen van 25 graden en meer. Lokaal kan het tropisch warm worden.

  In het weekend van de zonnewende zijn er naast wolkenvelden ook flinke perioden met zon. Het blijft overwegend droog en er waait een meest matige westen- tot zuidwestenwind. De temperatuur stijgt zaterdag naar 18-19 graden aan zee en in de hogere delen van het land en naar 20-22 elders met de hoogste waarden in de Kempen. Zondag is het overal wat warmer met maxima van 22-24 graden. Aan zee en in de Oostkantons is het een graad of 20.

  Zomerse week, lokaal tropische temperaturen

  Na het weekend is het weerbeeld op en top zomers. Het blijft droog en de zon schijnt elke dag flink. Wel is de zon fel met een zonkracht 7. Dat betekent dat de onbeschermde huid na 10-15 minuten kan verbranden. Smeer je dan ook goed in en probeer de zon tussen 12:00 uur en 15:00 uur te mijden.

  De temperatuur wordt geleidelijk hoger. Maandag worden maxima van 21-25 graden verwacht en vanaf dinsdag wordt het zomerswarm met temperaturen meer dan 25 graden. Lokaal kan een tropische dag worden genoteerd met maxima van 30 graden of meer. Normaal is het eind juni 19-22 graden.

  Lees het meest uitgebreide weerbericht van België en je weet hoe warm het wordt.

  Astronomisch of meteorologisch?

  De astronomische zomer hangt af van de stand van de zon en begint dit jaar op 20 juni om 23:53 uur. De zomer duurt tot en met 22 september 15:30 uur. De meteorologische zomer is elk jaar van 1 juni tot 1 september en is aan het begin van de maand begonnen.

  Foto: Ben Saanen

  Door: Rico Schröder