Weekverwachting: pittige (onweers)buien op komst

17 juni 2024, 12:30

Weekverwachting
Supercell, onweersbui. Foto: Wouter van Bernebeek.

Deze week krijgen we te maken met oplopende temperaturen. Droog houden we het wederom niet, want er staan af en toe stevige buien op het programma. Alle details over het weer deze week lees je in deze weekverwachting.

Vandaag is het tijdelijk prima buitenweer! Alleen in de oostelijke helft vallen enkele buien, maar op veel plekken is het droog met ruimte voor de zon. Daarbij is het 18 graden in de Ardennen tot ruim 20 graden in Laag-België. Vanavond om 18:00 uur speelt België zijn eerste EK-wedstijd tegen Slowakije. Ook dan hou jij het gewoon droog en wisselen opklaringen en wolken elkaar regelmatig af. Al met al dus prima omstandigheden om de wedstrijd buiten te kijken! Alle details over het weer op deze maandag lees je hier.

Dinsdag grote hoeveelheden neerslag

De paraplu en poncho kan dinsdag weer uit de kast, want het wordt een kletsnatte dag. Er trekt namelijk een intensieve regenzone over ons land, waardoor het een geruime tijd stevig kan gaan regenen in bijna heel het land. De meeste neerslag wordt verwacht over een streek over het midden van het land. Hier kunnen enkele tientallen millimeters regen vallen. Daarbij is bovendien kans op onweer. Net ten zuiden van de intensieve regenzone kan het potentieel zelfs tot stevig onweer komen met kans op hagel en zware windstoten. De meest pittige exemplaren lijken echter bestemd te zijn voor Duitsland. Houd onze regenradar en waarschuwingen in de gaten als jij erop uit moet! De maxima komen uit tussen 17 en 21 graden.

Ruimte voor de zon

Op woensdag is het tijdelijk een stuk aangenamer. De dag verloopt overwegend droog met geregeld zonnige perioden. Aan de temperatuur verandert weinig vergeleken met de dagen ervoor. Donderdag draait de wind naar het noordoosten, waardoor iets warmere lucht wordt aangevoerd. Vlak aan zee en in de Ardennen stijgt het kwik naar 19 tot 21 graden, maar in De Kempen kan het lokaal zelfs zomers warm worden met 25 graden.

De hogere temperaturen gaan helaas niet gepaard met zonovergoten omstandigheden. Donderdag begint nog droog, maar in de loop van de dag neemt de kans op enkele stevige regen- en onweersbuien toe. Lokaal kunnen de buien pittig uitpakken met kans op hagel, windstoten en veel regen in een korte tijd.

Ook vrijdag nog kans op onweer

De laatste dag van de werkweek begint juist met enkele stevige (onweers)buien. Gedurende de dag nemen de neerslagkansen aanzienlijk af en breekt de zon vaker door. Mogelijk kan jij dus je weekend gewoon beginnen met een zonnetje op het terras. Met 18 tot 21 graden is het weer wat minder warm.

Het weekend zelf laat vrij veel droge en zonnige momenten zien, al is een bui zeker wel mogelijk. De maxima komen uit tussen 19 en 22 graden.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht