Noodweer op Corsica en in Noord-Italië

18 augustus 2022, 11:20

Onweer
Foto: ANP / EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Delen van Corsica en de noordelijke helft van Italië hebben donderdag te maken met noodweer. Vakantiegangers kunnen te maken krijgen met zeer zware onweersbuien met windstoten en grote hagelstenen.

De eerste zware buien zijn in de ochtend al over Corsica getrokken. In Marignana werd een windstoot gemeten van maar liefst 225 km/uur. De gemiddelde wind bereikte zelfs even orkaankracht. In Calvi piekte de wind tot 197 km/uur en in Ile Rousse is een windstoot van 185 km/uur gemeten. Lokaal is de schade groot. Op campings zijn zeker twee doden gevallen. Zij werden geraakt door omvallende bomen. Een van de slachtoffers is een jonge vrouw van 20 jaar. Zeker negen personen op de campings in Balagne en bij Vico raakten gewond, melden Franse media.

De zware bui boven Corsica vanochtend:

Beelden van de bui tijdens de passage bij het vliegveld:

Zware buien met tornadokans in Italië

Het noodweer trekt later in de ochtend over delen van Italië, maar pakt daar waarschijnlijk al minder heftig uit. Evengoed blijft plaatselijk noodweer mogelijk. Wel kan het later op donderdag in delen van Toscane, Emilia-Romagna, Umbrië en Latium weer tot zeer zware buien komen. Zeer lokaal kunnen de buien ronduit extreem uitpakken met zeer zware windstoten ver boven 100 km/uur en forse hagelstenen van meerdere centimeters doorsnede. Zelfs alle weerkundige ingrediënten voor tornado's zijn aanwezig.

Of het daadwerkelijk zo ver komt, is nog onzeker en kan pas vlak voor zo'n gebeurtenis worden gezegd. Vakantiegangers in die regio wordt geadviseerd de lokale weerinformatie goed in de gaten te houden, want de potentie voor extreem gevaarlijk weer is zeker aanwezig.

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht