Weekverwachting: wisselend weer

18 september 2023, 13:45

Wind en een paraplu gaan niet altijd goed samen. Foto: Nel van Es

Het weer gaat deze week alle kanten op. Van droge dagdelen met veel zon tot herfstachtige dagen met veel wind. Alle details lees je in deze weekverwachting.

De eerste helft van de week verloopt licht wisselvallig waarbij vooral de wind een hoofdrol speelt. Deze namiddag trekken enkele (onweers)buien over het land. Plaatselijk kunnen de buien stevig uitpakken met kans op hagel, veel regen in korte tijd en mogelijk ook windtoten tot circa 70 km/uur. Vanavond zijn eerst nog buien mogelijk, maar komende nacht is het overal droog. Het koelt uiteindelijk af naar 10 tot 16 graden.

Morgen is het overal eerst droog en vooral in de oostelijke helft schijnt in de ochtenduren nog regelmatig de zon. De wind is nadrukkelijk aanwezig. Er staat een matige tot aan de kust een krachtige zuidwestenwind, 4-6 Bft. Bovendien zijn in bijna heel het land windstoten tot circa 60 km/uur mogelijk en aan zee nog iets hoger. De temperatuur valt met 16 tot 20 graden een stuk lager uit dan voorgaande dagen. In de middag neemt de bewolking toe en in de noordelijke helft is een spatje regen niet uitgesloten.

Woensdag ziet er dan weer een stuk beter uit. De droge momenten overheersen en ook de zon schijnt vaak uitbundig. De temperatuur valt weer iets hoger uit. Het wordt 20 graden in de Ardennen tot ruim 24 graden in De Kempen. De wind blijft goed voelbaar.

Mogelijk kletsnatte donderdag

Donderdag komt de paraplu goed van pas. Er trekt namelijk een actief regengebied over het land waardoor het geruime tijd gaat regenen. De meeste neerslag valt in de ochtend. In de namiddag wordt het vanuit het westen vaker droog. De maxima komen uit tussen 19 en 22 graden.

In het weekend een weersverbetering

Ook vrijdag moeten we rekening houden met een wisselvallig weerbeeld. Gedurende de dag trekken namelijk enkele stevige regen- en onweersbuien over het land. Het wordt waarschijnlijk ook de 'koudste' dag van de week met maxima die uitkomen tussen 13 en 18 graden. De wind is matig tot vrij krachtig en komt uit zuidwestelijke richtingen, 4-5 Bft.

Het weekend ziet er een stuk gunstiger uit. De dagen verlopen hoogstwaarschijnlijk droog en ronduit zonnig. Aanvankelijk is het nog vrij fris, maar zondag kan het op uitgebreide schaal weer 20 graden worden. Daarmee is het heerlijk weer om buiten iets actiefs te ondernemen.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht