Blue Monday koud en vrij zonnig

19 januari 2019, 07:33

Lachende-man-koud-winterweer-blue-monday-verkleind-e1547824323755
Lachende-man-koud-winterweer-blue-monday-verkleind-e1547824323755
Lachende-man-koud-winterweer-blue-monday-verkleind-e1547824323755

Het belooft koud te worden komende ‘Blue Monday’. Op de meest deprimerende dag van het jaar is het ’s ochtends vroeg -4 tot -12 graden. Overdag loopt het kwik in Vlaanderen op naar een graad of 3. Somber is het niet, want de zon is maandag volop aanwezig.

Wie in de vroege voormiddag de deur uit moet, vergeet beter niet handschoenen, muts en sjaal mee te nemen. Het is namelijk volop winter met tijdens het opkomen van de zon temperaturen van -4 graden in het westen tot lokaal -9 in de Kempen. In de Ardense dalen kan het plaatselijk zelfs streng vriezen met -12 graden! De zon werpt een gouden gloed over het bevroren landschap.

Geleidelijk loopt het kwik op en maandagmiddag dooit het een paar uur. De maxima komen uit op 0 graden in de Oostkantons, 2 graden in Brussel en de Kempen tot 4 graden in de kuststreek. Normaal wordt het op Blue Monday 1-6 graden. Vanwege de zwakke tot matige zuidwestenwind ligt de gevoelstemperatuur op het warmste moment van de dag rond het vriespunt. Het is vrij zonnig en daardoor ‘vrolijk’ weer. Wel maakt het westen in de loop van de namiddag kans op wat wolkenvelden van zee. Het blijft overal droog.

Maandagavond en in de nacht naar dinsdag nacht breiden de wolkenvelden zich verder oostwaarts uit. Ook stijgt vanaf het westen geleidelijk de kans op sneeuw. Het koelt af naar -1 tot -8 graden.

Nat en somber

Vorig jaar was het heel ander weer op Blue Monday. Het weer deed de meest deprimerende dag van het jaar eer aan. Op 15 januari was het namelijk nat, somber en grijs. Regionaal viel ruim 10 mm regen. Met maxima van 7 graden in Brussel en 10 in de Westhoek was het bovendien zeer zacht.

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht