Weekverwachting: donderdag flink wat regen

19 februari 2024, 11:27

Weekverwachting
Nat weer in Brussel. Foto: Adobe Stock / ArTo

Vorige week passeerden we op Valentijnsdag het midden van februari en tot nu toe verloopt de maand opmerkelijk zacht. Middagtemperaturen komen veelal uit in de dubbele cijfers en ook ’s nachts komt het zelden tot vorst. Blijft het deze week zo zacht, of komt het toch nog tot echt winters weer?

Afgelopen donderdag werd het op veel plaatsen in het land wel 17 graden en hiermee was het voor februari een uiterst zachte dag. Tot een weerrecord kwam het niet, maar het werd bijna 10 graden warmer dan gemiddeld overdag in februari. Het klimaatgemiddelde, de gemiddelde waarde van de maximumtemperatuur over een periode van 30 jaar, ligt in Brussel namelijk op 7,1 graden. Ook deze week blijven we hier dagelijks boven.

De eerste helft van de week blijft het nog uiterst zacht met maximumtemperaturen rond 11 graden. Op donderdag stijgt het kwik op veel plaatsen zelfs tot wel 13 graden. Na donderdag wordt het iets frisser, maar onder de gemiddelde waarden komen we niet. Het wordt dan maximaal 8 tot 9 graden en ’s nachts koelt het af tot een graad of 3. In de Ardennen wordt het nog wat frisser; het wordt overdag zo’n 4 graden en de temperatuur kan ’s nachts dalen tot het vriespunt. Het is dus iets minder zacht dan voorgaande week, maar tot echt winters weer komt het niet.

Donderdag uiterst nat

We hebben deze week te maken met een wisselvallig weerbeeld. Zo is het bijvoorbeeld dinsdag nog droog en grotendeels bewolkt, al kan de zon zich ’s ochtends op veel plekken nog even laten zien. In het zuidoosten komt dan ook wat mist voor. Lees in ons uitgebreide weerbericht meer over het weer van vandaag en morgen.

Op woensdag neemt vervolgens vanaf het westen de bewolking toe en gaat het in de loop van de dag regenen. ’s Avonds kan het even droog worden, maar donderdag wordt een verregende dag. In Brussel wordt bijvoorbeeld ruim 20 millimeter neerslag verwacht. Dit is al bijna een derde van de gemiddelde maandsom: er valt normaal 65 millimeter in heel februari. Het kan hierbij vooral langs de kust ook stevig doorwaaien.

Na donderdag krijgen we de zon vaker te zien en wordt het ook wat rustiger weer. Helemaal droog blijft het niet, want in het hele land komt het af en toe tot buien. In de Ardennen kan bij deze buien ook winterse neerslag vallen.

Vera Buis

Vera Buis

Assistent-meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht