Weerbericht zomervakantie: Kalm en langzaam warmer

19 juli 2021, 11:10

Na een zeer extreme zomerweek met regionaal extreme regenval, kunnen we nu zeker een aantal dagen rustig zomerweer verwachten in bijna gans het land. De kwikstanden zijn op veel plaatsen zeer aangenaam en de eerste dagen is het nagenoeg droog. Richting het weekeinde vindt weer verandering plaats. Hier lees je de details.

Zeker tot en met woensdag hebben we een eenzijdig weerbeeld. We zien vaak de zon volop schijnen in het binnenland. Langs de kust trekt soms wel bewolking vanaf zee het land over. Waarschijnlijk blijft het deze dagen ook droog. Misschien dat aan de kust een spat regen valt uit dikke bewolking, maar dan moet je wel pech hebben. De kwikstanden zijn ronduit aangenaam met maximumwaarden rond 21 graden in de hogere Ardennen. In de westelijke helft van Vlaanderen en in delen van Henegouwen en het centrum van België wordt het zomers warm met 25 of 26 graden.

Hoewel het wat temperatuur betreft niet ronduit zomers is, moet je wel rekening houden met de zeer sterke zonkracht. Een onbeschermde huid kan in zeer korte tijd ferm verbranden.

Plaatselijke bui, wel warmer

Donderdag en vrijdag is de lucht boven België wat onstabieler. We blijven wel in de warme zomerlucht zitten, maar over gans het land zullen stapelwolken tot ontwikkeling komen. Vooral donderdag en vrijdag in de namiddag groeit een enkele stapelwolk uit tot een plaatselijke bui, waarbij een onweder niet kan worden uitgesloten. In het westen en het centrum blijft het waarschijnlijk droog.

De maximumtemperatuur op donderdag en vrijdag is hoger dan eerder in de week. Op de meeste plaatsen wordt het zomers warm met 25 tot lokaal 28 graden. In de hoger gelegen delen van de Ardennen is het even wat koeler, maar evengoed aangenaam met 23 of 24 graden. De wind waait daarbij rustig uit het oosten. Ondanks de aanwezige stapelwolken blijft de zonkracht hoog.

Toenemende buienkans

In het weekend verdwijnt het rustige en grotendeels droge zomerweer. De wind draait naar het zuiden tot zuidwesten en gebieden met buien trekken over België. Talrijke onweders en plaatselijk grote sommen neerslag zijn niet uitgesloten. Of het opnieuw tot wateroverlast en overstromingen komt, is nog uiterst onduidelijk.

De temperatuur is zaterdag nog op veel plaatsen zomers te noemen met 23 tot plaatselijk 27 graden. Zondag lijkt de zomerse lucht te zijn verdreven, want veel warmer dan 19 tot 23 graden wordt het dan niet. Echt zomerweer zien we na zondag voorlopig ook niet terug. Daarover uiteraard volgende week meer.

Hoofdfoto: Martha Kivits

Door: Wilfred Janssen

Reageer via Facebook