Volgende week veel sneeuw in de Alpen

02 maart 2023, 11:23

In Ischgl is het prima wintersportweer. Beeld: Feratel

Voor wie deze week in de Alpen vertoeft is het op en top genieten. Het weer is prima met volop zonneschijn. Volgende week verandert het weerbeeld en volgt op uitgebreide schaal sneeuw. De details lees je in dit bericht.

De condities zijn in deze voorjaarsvakantieweek op veel plaatsen prima. De zon schijnt flink, maar aan de zuidkant van de Alpen valt ook vandaag nog wat verse sneeuw. In de Italiaanse Alpen valt nog tot 20 centimeter, maar ook wat noordelijker in onder andere Aosta en in het Zwitserse Wallis kan een paar centimeter vallen. De sneeuwgrens ligt rond 1200 meter.

Aan de zuidkant van de Alpen valt vandaag nog sneeuw. Dit is het beeld in Madonna Campiglio op 2100 meter hoogte. Beeld: Feratel
Aan de zuidkant van de Alpen valt vandaag nog sneeuw. Dit is het beeld in Madonna Campiglio op 2100 meter hoogte. Beeld: Feratel

Kaiserwetter

Elders in de Alpen is het vandaag al droog en de komende dagen is het overal zo goed als droog. De zon schijnt vooral op hoogte flink en het is dan ook prima weer om de lange latten onder te binden. In de dalen komt vooral aan de noordkant van de Alpen veel bewolking voor en lokaal is wat lichte neerslag niet helemaal uitgesloten. De temperatuur ligt op 1500 meter rond het vriespunt.

Zaterdag is het prima wintersportweer. De zon schijnt flink en het is goed toeven. In de dalen weet de temperatuur te stijgen naar 5 tot 10 graden, maar op hoogte ligt de temperatuur rond of onder nul. Vergeet je niet in te smeren, want vooral op hoogte kan de steeds krachtiger wordende zon je huid verbranden.

Nog een beeld uit Ischgl. Beeld: Feratel
Nog een beeld uit Ischgl. Beeld: Feratel

Vanaf zondag kouder met sneeuwval

Zondag raakt het aan de noordkant van de Alpen bewolkt. Uit die bewolking kan hier en daar wat sneeuw vallen en de temperaturen zullen geleidelijk dalen. Ook na het weekend blijft het bewolkt. Bovendien daalt de temperatuur en op 1500 meter is het volgende week ongeveer -10 graden. De eerste dagen valt af en toe wat sneeuw, meer sneeuw is later in de week op komst. Door de lage temperaturen kan het tot in de dalen sneeuwen.

In Winterberg is het prima wintersportweer. Beeld: Feratel
In Winterberg is het prima wintersportweer. Beeld: Feratel

Goede terugreis

De krokus- of voorjaarsvakantie eindigt voor veel mensen. Er wordt extra drukte verwacht op de wegen vanuit het Alpengebied. In Duitsland gaat het dan vooral om de A8 Salzburg naar Stuttgart, de A7 Füssen- Ulm en de A3 Neurenberg-Frankfurt. In Oostenrijk wordt onder andere drukte verwacht op de B179 van Nassereith naar Füssen. In Frankrijk zijn de A40 (Chamonix-Macon) en de A43 (Chambery-Lyon) extra druk.

De drukte komt door het vele verkeer, niet specifiek door het weer. In de Alpenregio is het zaterdag droog en schijnt de zon. In de buurt van België neemt de bewolking toe en kan een bui voorkomen. Zondag krijg je later op de dag te maken met wat lichte neerslag. Mogelijk valt wat (natte) sneeuw.

Sauerland en Ardennen

Ook dicht bij huis is het prima wintersportweer. In het Sauerland schijnt de eerste dagen de zon volop en het is droog. Ook hier komt het vanaf zondag tot verse sneeuw. Dagelijks kan dan sneeuw vallen bij temperaturen in Winterberg rond het vriespunt. Ook in onze Ardennen komt het na het weekend tot sneeuwval en kunnen de Hoge Venen wit worden.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht