Zon maakt plaats voor onweersbuien

02 juni 2021, 12:30

We kunnen nog maar even van zonnig en droog weer genieten, want de komende dagen kunnen we regen- en onweersbuien verwachten. Deze namiddag kunnen de eerste buien al ontstaan. Donderdag is de kans op een stevig onweer het grootst en daarbij is het ook benauwd. Het weekend kan beginnen met regen, maar zondag stijgt de kans op droog weer.

Het is stralend weer, maar deze namiddag ontstaan stapelwolken en vooral in het zuiden kunnen geleidelijk enkele regen- en onweersbuien ontstaan. Plaatselijk kan door een ferm onweder veel regen in korte tijd vallen.

Later in de avond en komende nacht zijn er minder buien en zijn deze bovendien niet meer zo fel.

Stevigste buien op donderdag

Morgen is het weerbeeld wisselend met wolkenvelden, zon en kans op enkele buien. In de middag worden de buien zwaarder en kan vooral de oostelijke helft stevige onweersbuien verwachten. Daarbij is kans op hagel en windstoten. De buien verplaatsen erg traag waardoor lokaal wateroverlast kan ontstaan, terwijl een paar dorpen verder nauwelijks regen valt. In het westen is de kans op buien kleiner.

Drukkend warm

Er staat morgen weinig wind en de temperatuur stijgt naar 20-21 graden aan de kust en 24 tot 26 graden in het binnenland. De lucht is erg vochtig en kan in combinatie met de warmte benauwdheid opleveren.

Vrijdag kunnen opnieuw regen- en onweersbuien ontstaan, al zullen deze wat minder intens zijn dan op donderdag. Zaterdag is de verwachting nog erg onzeker. Een lagedrukgebied trekt vanuit Zuid-Europa richting ons land. Afhankelijk van de koers van het laag kan het langdurig regenen, maar andere modellen laten de luchtdruk stijgen en dan blijft het grotendeels droog met ook zon.

Meer zon en meest droog

Vanaf zondag wordt de verwachting zekerder en kunnen we meer zon verwachten met slechts een kleine buienkans. De middagtemperatuur ligt waarschijnlijk tussen 20 en 25 graden. Voor de tijd van het jaar is dit heel normaal.

Foto: M. Houben

Door: Matthijs van der Linden

Reageer via Facebook