Winterse beelden uit de Alpen

20 november 2021, 13:00

Afgelopen week is er in de Alpen boven 1500 meter hoogte een dik pak sneeuw gevallen. Momenteel is het rustig en zonnig winterweer in de meeste regio's, alleen in de Italiaanse Alpen en langs de noordkant van Zwitserland en Oostenrijk komt regionaal laaghangende bewolking voor. Verder schijnt de zon en doordat de lucht droog is blijft het sneeuwdek grotendeels in stand.

Satellietfoto Alpen (NASA)

Op de satellietfoto hierboven zien we een prachtige opname van de Alpen (bron NASA)! De meeste bergtoppen zijn inmiddels voorzien van een dikke laag sneeuw en dat sneeuwdek kan komende week verder aangroeien. Met name op zondag en maandag wordt er langs de zuidkant van de Alpen een laag sneeuw verwacht, maar wel weer voornamelijk op wat grotere hoogte. Na enkele dagen met zonnig en rustig winterweer, is het opnieuw de zuidkant die mogelijk met sneeuw te maken krijgen.

Op de hoogte blijven van al het wintersport weernieuws, schrijf je dan hier in voor de Weeronline wintersport nieuwsbrief.

Op de langere termijn, vanaf 27-29 november, neemt juist langs de noordkant de kans op (veel!) sneeuw toe als er een zogenaamde noordstroming (ook wel 'Nordstau' genaamd) opsteekt. Hierin schuilt nog wel de nodige onzekerheid omdat de termijn nogal een eind vooruit is. Maar zeker iets om alvast rekening mee te houden. En niet alleen in de Alpen, maar ook veel dichterbij huis kan de winter richting de maandwisseling toeslaan. Bijvoorbeeld in de Ardennen, de Eifel en het Sauerland!

Winter in Oostenrijk (Jeroen Elferink)

De schitterende foto's hierboven illustreren het weerbeeld van gisteren en vandaag in de Oostenrijkse Alpen. Bergtoppen met een dik pak sneeuw steken boven de mist in de dalen uit. Dit beeld kan de komende week vaker voorkomen!

Hoofdfoto: Jeroen Elferink

Door: Wouter van Bernebeek

Reageer via Facebook