Extreme kou op komst in Amerika

20 december 2022, 16:00

Credits: ANP, EPA/CJ GUNTHER

Amerika krijgt de komende dagen te maken met een heuse kou-uitbraak vanuit Canada. In de noordelijke staten zijn richting kerst temperaturen mogelijk rond -40 graden, terwijl het vaak nog een stuk kouder aanvoelt. Maar zelfs tot langs de Golf van Mexico en Florida aan toe komt het waarschijnlijk tot vorst.

Meteorologen in de Verenigde Staten verwachten komende dagen een winterstorm die in aanloop naar kerst een groot deel van het (openbaar) vervoer in het land plat kan leggen. De weersomstandigheden vanwege deze kou-uitbraak kunnen voor grote problemen zorgen, stelt het nationale weerbureau National Weather Service (NWS).

Zeer lage gevoelstemperatuur

Thermometers in delen van de staat Montana, in het noorden van de VS, kunnen dinsdag waarden tot lokaal -30 graden aangeven, aldus de NWS. Ook in de staten Washington, Wyoming en North- en South Dakota kan het ijskoud worden met temperaturen onder de -20 graden. De boosdoener is een sterk arctisch hogedrukgebied waardoor zeer koude lucht over het land wordt geblazen.

In combinatie met windstoten tot zo'n 96 kilometer per uur kan de gevoelstemperatuur in regio's als Great Basin, de Rockies en de Great Plains uitkomen tussen -40 en -45 graden. "Deze mate van kou kan levensbedreigend zijn en leiden tot bevriezing van de blootgestelde huid in minder dan tien minuten", aldus de NWS. In zeventien staten gelden deze zogenoemde Wind Chill Warnings.

Weersverwachting voor kerst 2022 in North Dakota (USA)
Weersverwachting voor kerst 2022 in North Dakota (USA)

Advies: reis voorlopig niet

In de staten Idaho en delen van Montana en Wyoming kan volgens de NWS ook meer dan 30 centimeter sneeuw vallen. In de zuidelijke staten kan het regenen en onweren en daalt het kwik uiteindelijk ook flink. Het wordt hier niet zo koud als in het noorden van de VS, maar met een gevoelstemperatuur van 0 tot -5 graden door de straffe noordenwind zijn de omstandigheden ook winters te noemen.

Vanwege de weersomstandigheden wordt er door de NWS afgeraden om komende dagen de weg op te gaan. "Vrijdag lijkt geen goede dag te worden om in het Midden-Westen te reizen", zegt meteoroloog Greg Carbin. Luchthavens van Chicago tot St. Louis kunnen donderdag al hinder ondervinden van de extreme weersituatie. "Het voelt van kust naar kust echt aan als winter."

Pas in de nieuwe week komen hogere temperaturen in zicht en krijgen zeker de zuidelijke en centrale staten weer geleidelijk met dooi te maken.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht