Het weer in de Alpen tijdens kerst

22 december 2022, 14:00

Het dal in Ehrwald met uitzicht op de Zugspitze. Beeld: Feratel

De dagen voor kerst verlopen zacht en nat in de Alpen. Een actief neerslaggebied trekt vrijdag samen met zachte lucht de Alpen binnen. Hierdoor stijgt de sneeuwvalgrens flink, waardoor er voornamelijk regen valt. Tijdens de kerstdagen lopen de temperaturen nog wat verder op, maar nemen op tweede kerstdag de kansen op sneeuw vanaf 1500 meter toe. Wil je weten hoe het weer in de Alpen, maar ook op de weg ernaartoe, precies gaat verlopen? Dat lees je in dit uitgebreide wintersportbericht.

Op donderdag komen met name in de Franse en Zwitserse Alpen een aantal buien voor. De sneeuwvalgrens ligt rond de 1500 meter en veel meer dan 5 centimeter wordt niet verwacht. In de andere regio's is er veel ruimte voor de zon. Wel is de wind duidelijk aanwezig in het westen en noorden van de Alpen. In de bergen komen windstoten voor van 80 tot 100 km/uur. In de Franse en Zwitserse Alpen zijn uitschieters tot 120 km/uur mogelijk. 

Vrijdag trekt een actief neerslaggebied vanuit het westen over de Alpen. Met name in de Franse Alpen en het noorden van Zwitserland en Vorarlberg wordt veel neerslag verwacht: 40 tot 80 millimeter. Elders valt 10 tot 40 millimeter en in Noord-Italië blijft het zelfs grotendeels droog.Samen met dit neerslaggebied beweegt ook zeer zachte lucht mee. De sneeuwvalgrens zal gedurende de dag steeds verder oplopen richting de 2400 tot 2600 meter. Het overgrote deel van de neerslag valt dus als regen, waardoor het huidige sneeuwdek het zwaar gaat krijgen.  

In het hooggebergte valt de neerslag wel in de vorm van sneeuw. Boven de 2500 meter wordt in de Franse en Zwitserse Alpen 40 tot 70 centimeter sneeuw verwacht met een lokale uitschieter tot 100 centimeter in het hooggebergte. Daarnaast is de wind op vrijdag nog altijd niet gaan liggen en komen op de bergtoppen windstoten van 75 tot 100 km/uur voor. De combinatie van oplopende temperaturen, windstoten en veel neerslag in de vorm van sneeuw of regen zullen zorgen voor een verhoogd lawinegevaar in de bergen.  Hoe dat precies zit lees je in dit speciale artikel over lawines en het weer.

Veel ruimte voor de zon op donderdag in Zell am See. Beeld: Feratel
Veel ruimte voor de zon op donderdag in Zell am See. Beeld: Feratel

Zaterdag valt met name aan de noordkant van de Alpen nog neerslag. De sneeuwvalgrens ligt dan rond de 1600 meter en hiermee dus een stuk lager dan op vrijdag. Om grote hoeveelheden sneeuw gaat het niet: 1 tot 5 centimeter. In de rest van de Alpen is het droog, waarbij de zon zich met name in Noord-Italië en Karinthië laat zien. Op kerstavond nemen de neerslagkansen steeds verder af. De temperatuur ligt overdag op 1500 meter hoogte tussen de 7 graden in de zuidelijke helft en 2 graden in het noorden. Daarnaast neemt de wind iets af, al komen er nog altijd windstoten tot 75 km/uur voor op de hoogste bergtoppen.  

Kerst: van zeer zacht naar sneeuwkansen aan de noordkant

Lang duurt de aanwezigheid van de wat koelere lucht in het noorden niet. Op eerste kerstdag draait de wind naar een zuidwestelijke richting en daarmee wordt zeer zachte lucht richting de Alpen aangevoerd. Via de Franse Alpen trekt deze bel met zeer zachte lucht langs de noordkant van de Alpen. Op 1500 meter hoogte lopen de temperaturen op naar +11 graden in deze regio’s. Pas vanaf 3000 meter hoogte liggen de temperaturen rond het vriespunt. In de lagergelegen dalen worden dan ook temperaturen in de dubbele cijfers verwacht: 10 tot 13 graden met lokaal een uitschieter naar 15 graden onder invloed van een warme föhnwind. In Noord-Italië en ten zuiden van de Alpenhoofdkam is het wat koeler maar nog altijd zacht met 3 tot 4 graden op 1500 meter hoogte. Daarnaast is het zondag half bewolkt en is de wind in kracht afgenomen, maar zal deze nog wel merkbaar aanwezig zijn.  

Op tweede kerstdag is de zachte lucht nog altijd aanwezig in de Alpen en is er ook ruimte voor de zon. Wel neemt de kracht van de wind toe in de Franse en Zwitserse Alpen, waarbij in de bergen windstoten tot 80 km/uur kunnen voorkomen. Dit is een voorbode van een neerslaggebied die met koelere luchtrichting de Alpen koerst. In de loop van de dag neemt de kans op neerslag vanuit het noordwesten toe. Samen met de neerslag trekt koelere lucht binnen, waardoor de sneeuwvalgrens zakt richting 1400 tot 1700 meter. Boven die grens wordt 5 tot 10 centimeter sneeuw verwacht. Na de zeer zachte eerste kerstdag aan de noordkant zullen de hoger gelegen hellingen dus weer wit gaan kleuren.  

Na de kerstdagen wordt het weerbeeld vriendelijker. De wind gaat steeds meer liggen en de neerslagkansen nemen af. Ook wordt meer ruimte voor de zon verwacht. Wel blijft het zacht in de Alpen met temperaturen op 1500 meter hoogte tussen de 3 graden in het noorden tot 8 graden in de Franse Alpen. Het lijkt er voorlopig op dat winterweer tot in de dalen er de eerste week van de kerstvakantie niet in zit in de Alpen. In ons volgende wintersportbericht lees je of dit ook in de rest van de vakantie zo blijft. 

Volop zonneschijn op donderdag in Finkenberg. Beeld: Feratel
Volop zonneschijn op donderdag in Finkenberg. Beeld: Feratel

Reisweer naar de Alpen: nat en veel wind

Voor de reis naar de Alpen hoeft men de komende dagen niet bang te zijn voor winterse omstandigheden. Wel wordt er veel regen en wind verwacht. Met name op vrijdag trekt een groot en actief neerslaggebied over de Franse en Duitse wegen richting de Alpen. Tegelijkertijd trekt een sterk windveld vanuit het zuidwesten over met windstoten tot 75 km/h. Met name op (hoge) bruggen of de onbeschutte hoger gelegen delen zullen de hoogste windstoten voorkomen. Het windveld wordt vanaf vrijdagochtend op de Franse wegen verwacht en op de Duitse wegen in de loop van vrijdagmiddag. Op zaterdag trekt de meeste neerslag weg en komen nog een aantal buien voor. Ook de wind komt tot bedaren.  

Dichtbij huis is de winter ver weg

De winter is in eigen land even ver te zoeken, zelfs in de Ardennen. Ook in de Duitse middelgebergtes zoals het Sauerland is het eerder herfst dan winter. Zo liggen de temperaturen in het Sauerland tussen de 3 tot 6 graden met weinig ruimte voor de zon. Daarnaast valt van tijd tot tijd regen en is de wind duidelijk aanwezig. De sneeuw die er nu nog ligt krijgt het zwaar en zal grotendeels wegsmelten.  

Alleen op de piste ligt nog sneeuw in Willingen. Beeld: Feratel
Alleen op de piste ligt nog sneeuw in Willingen. Beeld: Feratel

Blijf op de hoogte

Ga je binnenkort op wintersport en wil je helemaal niets missen? Ga dan naar jouw wintersportlocatie op Meteovista en meld je daaraan voor een sneeuwseintje. Je krijgt dan een seintje in de vorm van een mailtje als er meer dan 5 centimeter verse sneeuw op je locatie wordt verwacht.

Maarten Minkman

Maarten Minkman

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht