Sneeuwkansen komend weekend

21 januari 2021, 13:07

Er2mvq7XMAAgbPg-e1611227113865

Komend weekend is grote kans op sneeuw. In het westen en midden van het land zal het meestal om smeltende sneeuw gaan en wordt het hooguit lokaal tijdelijk wit. In de Ardennen valt een flink pak verse sneeuw. Vanavond valt in het hele land behoorlijk veel regen. In de Ardennen is daarbij kans op zware windstoten tot 90 km/uur.

In de loop van deze namiddag neemt de bewolking toe en vanavond trekt vanaf Frankrijk een regengebied over het land. Daarbij kan het vanavond en vannacht soms hard doorregenen. In de hogere delen van de Ardennen gaat de neerslag in de loop van de nacht over in (smeltende) sneeuw.

Zware windstoten tot 90 km/uur

Ten zuiden van Samber en Maas is vanavond en tijdens de eerste helft van de nacht kans op zware windstoten tot 80 km/uur. Op de Ardense toppen kunnen zware windstoten voorkomen van 90 km/uur. Aan het einde van de nacht nemen de windstoten af.

Voorafgaand aan het weekend hebben we morgen een grotendeels droge dag met een mix van wolken en zon. In Luxemburg en de Oostkantons kan in de voormiddag nog wel wat (smeltende) sneeuw vallen. Het wordt in Vlaanderen circa 7 graden en het is prima weer voor een wandeling. In de Ardennen wordt het 3-4 graden en breekt in de namiddag ook de zon door.

Zaterdag is de zon niet of nauwelijks te zien en vanaf het zuidwesten gaat het regenen. De neerslag kan op steeds meer plaatsen overgaan in smeltende sneeuw, maar de kans op het ontstaan van een sneeuwdek is overdag op de meeste plaatsen heel klein. Het wordt maximaal 4-5 graden. In de Ardennen valt sneeuw bij temperaturen rond het vriespunt.

Hoogte belangrijk voor of de sneeuw blijft liggen

Zaterdagavond en in de nacht naar zondag neemt de kans op winterse neerslag ook in de rest van het land toe, maar het is afwachten in hoeverre de sneeuw zal blijven liggen. Net als afgelopen weekend kan een hoogteverschil van 100 meter, zoals bijvoorbeeld in de Vlaamse Ardennen, al een groot verschil maken.

Zondag is er een enkele winterse bui, afgewisseld met zonneschijn. Het wordt circa 4 graden. In de Ardennen ligt de middagtemperatuur rond het vriespunt.

Mogelijk zondagavond nieuwe kansen

Zondagavond en in de nacht naar maandag zou een nieuw neerslaggebied weer wat (smeltende) sneeuw kunnen opleveren, maar ook hierbij is het behoorlijk onzeker in hoeverre eventuele sneeuw kan blijven liggen.

Na het weekend is het maandag en dinsdag nog vrij koud met in Laag- en Midden-België maxima van 2 tot 4 graden en in de nacht lichte vorst. Het weerbeeld blijft licht wisselvallig met naast geregeld zon ook kans op een winterse bui. Vanaf woensdag loopt de temperatuur op en valt alle neerslag weer als regen.

Lees ook het meest uitgebreide weerbericht voor België.

Foto: Bart Goudenseune (16 januari 2021)

Door: Johnny Willemsen

Reageer via Facebook