Hoogste temperatuur ooit gemeten in Brazilië

21 november 2023, 12:27

Mensen zoeken schaduw op voor hitte in Brazilië. Foto: ANP / Tercio Teixara / AFP.

In Brazilië is zondag de hoogste temperatuur ooit gemeten. Het record werd gevestigd in Araçuaí, in de zuidoostelijk gelegen deelstaat Minas Gerais. Volgens de nationale weerdiensten werd het er zondag 44,8 graden, een verhoging met 0,1 ten opzichte van het vorige record dat in 2005 werd gemeten.

Het record is opvallend, omdat de zomer in Brazilië nog niet is begonnen. Toch had het Zuid-Amerikaanse land de afgelopen weken al te maken met een extreme hittegolf. De gevoelstemperaturen in Brazilië stegen boven de 58 graden uit en het energieverbruik steeg naar recordniveaus omdat mensen probeerden zichzelf koel te houden.

Verwachting komende dagen

In Rio de Janeiro wordt het de eerste dagen nog 28-32 graden, vanaf komend weekend valt de temperatuur terug naar 25-28 graden. Volgende week keren de tropische temperaturen waarschijnlijk weer terug. Dit zijn heel normale normale temperaturen. Ook in de rest van het land worden deze temperaturen gehaald. De gevoelstemperatuur ligt nog wel hoog met 30-35 graden.

In het noordoosten is zelfs sprake van gevoelstemperaturen van 40-45 graden, maar daar ligt de gewone temperatuur dan ook op 35-40 graden. De hitte is dus zoals gewoonlijk vooral in het noorden van Brazilië te vinden en niet meer in de buurt van Rio. Normaal is het daar in november ongeveer 32 graden. Dus daar is nog wel sprake van extreme hitte.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht