Vakantieweer Europa: volop zomer op veel vakantiebestemmingen

21 juli 2022, 07:30

Hoogzomer op de stranden in Denemarken. Foto: ANP EPA/Ida Marie Odgaard

Afgelopen week trok een bel met hete lucht over West-Europa. Op sommige plekken werd het zo heet dat er meerdere hitte-records zijn gesneuveld. Zo is het in Frankrijk in verschillende departementen nog nooit zo heet geweest en het Verenigd Koninkrijk heeft zelfs een nieuw landelijk hitte-record. In Lincornshire steeg de temperatuur op dinsdag naar een welgekende 40.3 graden, ruim 1,5 graad warmer dan het vorige record!

Deze extreme hitte die West-Europa in zijn greep hield is inmiddels verdreven en heeft zich verplaatst naar Centraal-Europa. Hier kan het de komende dagen lokaal ook 40 graden worden. In de populaire vakantielanden rondom de Middellandse Zee is het hoogzomer en ook de komende tijd staan hier veelal tropische en droge weersomstandigheden op het programma. Alleen in Scandinavië is het de komende tijd iets wisselvalliger.

Hitte overheerst

In de populaire vakantielanden Spanje en Portugal is op en top vakantieweer. Aan de Costa’s is het tropisch heet maar met een verkoelend briesje is het vaak heerlijk weer om op het strand te gaan liggen. Wie graag een stedentrip wilt doen in het binnenland doet er goed aan om voldoende water mee te nemen. Het wordt de komende tijd bloedheet op sommige plaatsen. Zo stijgt de temperatuur in Sevilla op zondag naar ruim 42 graden. Ook in Portugal is het hoogzomer maar met maxima van 25 graden op de stranden is het een stuk aangenamer.

uitzicht bij de costa blanca spanje / adobe stock
uitzicht bij de costa blanca spanje / adobe stock

In Frankrijk is het tijdelijk een stuk minder heet maar op veel plekken blijft het de komende tijd op en top vakantieweer. Afgelopen dinsdag werd het in Parijs zelfs 40 graden maar de komende tijd stijgt de temperatuur dagelijks naar een graad of 30. Daarmee is het een stuk aangenamer en heerlijk weer voor een stedentrip. De komende tijd blijft het overal droog en dat is misschien wel lekker voor de vakantieganger maar de natuur kan inmiddels wel wat regen gebruiken. Het westen en zuiden van het land worden namelijk al een tijd geteisterd door grote bosbranden.

In Griekenland en Turkije is het de komende tijd bloedheet. Vooral aan de Turkse badplaatsen zoals Antalya kan het kwik soms oplopen tot een graad of 40. Op de Egeïsche zee is het een stuk lekkerder met een graad of 30. Een stevige noordwestenwind zorgt hier voor enige afkoeling.

In Italië en Kroatië is het ook volop zomerweer en erg heet. Zo wordt het in Split aankomend weekend ruim 37 graden maar ook op de Italiaanse stranden stijgt het kwik ruim boven de 30 graden. Bij deze temperaturen is het heerlijk om af en toe een verfrissende duik in de zee te nemen. Als je er voor kiest om een stedentrip te maken in een van deze landen is het een goed idee om regelmatig te schaduw op te zoeken. Vooral in de kleine zijstraatjes kan het kwik soms wel oplopen tot 40 graden.

Scandinavië iets wisselvalliger

Wie naar het noorden vertrekt doet er goed aan om de weersverwachting in de gaten te houden. Over Zweden vindt namelijk een gevecht plaats tussen twee verschillende luchtsoorten wat ook gepaard gaat met de nodige buien. Zo is het in Stockholm vandaag maar liefst 34 graden terwijl het aankomende zaterdag slechts 21 graden wordt. Door de aanvoer van buien kan het in heel Scandinavië de komende dagen van tijd tot tijd regenen. Ga je naar de Noorse Fjorden? Dan kan je je zomerjas inpakken. Hier is het vaak bewolkt met veel buien en slechts een graad of 16.

Een lokale onweersbui in de Alpen

Ook in de Alpen is het hoogzomer met veelal strakblauwe luchten. Wil je erop uit voor een mooie wandeling in de bergen? Dan is het slim om vroeg in de morgen te vertrekken. Het wordt namelijk tropisch heet in de dalen en zelfs hoog in de bergen kan het zomers warm worden met ruim 25 graden. In de namiddag ontstaan regelmatig enkele stapelwolken die uit kunnen groeien tot een onweersbui.

Wandelaar in Ischgl naar Pazauner taja Berghut.
Foto: Rian van Straaten
Wandelaar in Ischgl naar Pazauner taja Berghut. Foto: Rian van Straaten

Author Image

Berend van Straaten

Assistent-meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht