Weekendweer: zondag beste dag

21 september 2023, 09:40

Zon en stapelwolken in Solre-sur-Sambre. Foto: Yannick Damen

Komend weekend zijn er perioden met zon, maar vooral op zaterdag komt het ook tot enkele buien. In dit weekendweerbericht lees je alle details over de weersvooruitzichten voor het weekend.

Vandaag is een kletsnatte dag. Vooral in het westen van het land kan de neerslagsom oplopen tot ruim 30 mm. Lokaal zou zelfs 50 mm kunnen vallen. Voor de provincies West- en Oost-Vlaanderen geldt hiervoor een code geel weerwaarschuwing.

Morgen, vrijdag is er een mix van wolken, buien en opklaringen. De buien kunnen gepaard gaan met enkele onweersontladingen. Voor een uitgebreid weerbericht voor vandaag en morgen lees je uiteraard ons Weerbericht België.

Zaterdag met enkele buien

Tijdens de eerste dag van het weekend trekken enkele buien over het land. De buienkans is groter in het noorden dan in het zuiden en vooral in Henegouwen, Namen en Luxemburg blijft het op veruit de meeste plaatsen droog. In de namiddag neemt de buienkans geleidelijk af en het aandeel zon in het weerbeeld toe. Er waait een matige wind uit het zuidwesten of westen en het wordt in grote delen van het land 17 of 18 graden. In de Ardennen is het met 13 tot 16 graden enkele graden koeler.

Frisse nacht

Zaterdagavond en tijdens de nacht naar zondag zijn er brede opklaringen. Halverwege de avond is het 10 tot 14 graden. In de nacht koelt het af naar 7 tot 10 graden. In de Hoge Venen wordt het nog kouder met lokaal minima rond 3 graden. Aan het einde van de nacht kan vooral in de Ardense dalen mist ontstaan.

Zonnige zondag

Eventuele mist in de Ardennen verdwijnt een paar uur na zonsopkomst. In het hele land is het vervolgens zonnig met wat hoge wolkensluiers waar de zon goed doorheen schijnt. De wind is zwak tot hooguit matig en waait uit het zuiden. De middagtemperatuur varieert van een graad of 17 op de Ardense toppen en 19 tot 21 graden in de rest van het land. Hiermee is het heerlijk weer om op het terras te zitten, een lange wandeling te maken of te tuinieren.

Daarna nog wat warmer

Na het weekend wordt het enkele graden warmer met op de meeste plaatsen maxima tussen 20 en 23 graden. Mogelijk stijgt het kwik woensdag zelfs een lokaal tot 25 graden. Het weerbeeld is de eerste dagen van de week droog en vaak behoorlijk zonnig. Na woensdag neemt het aandeel wolken en ook de neerslagkans wel iets toe.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht