Zo winters verloopt de kerstvakantie

22 december 2021, 12:08

Actueel

Met het beginnen van de kerstvakantie kijken veel mensen reikhalzend uit naar koud winterweer met grootschalige sneeuwpret. De afgelopen jaren bleef dat meestal uit vanwege te hoge temperaturen. Ook deze kerstvakantie begint wederom met zacht winterweer, maar de kansen op echt winterweer deze vakantie zijn zeker nog niet verkeken. Lees in dit artikel wat je deze vakantie kunt verwachten.

Op kerstavond gaat de vakantie van start met bewolking en daarbij kan af en toe wat regen vallen. Met een graad of 7 doet het weerbeeld niet echt aan winter denken. Op de kerstdag is het waarschijnlijk grijs en af en toe valt er regen. Het wordt waarschijnlijk 6 à 7 graden op de meeste plaatsen en in de Ardennen een graad of 4. België zit daarmee in de zachte lucht, maar de koude lucht zit dichtbij. Als deze kou ons land bereikt, levert dat in het noorden mogelijk even (smeltende) sneeuw op.

Ook na de kerst blijft er dagelijks kans op regen, maar wel lijkt de zon iets meer ruimte te krijgen. Daarbij kun je rekenen op temperaturen die op 7 of 8 graden uitkomen. Er zijn geregeld droge perioden, dus er zijn zeker ook momenten om alle lekkernijen van de voorgaande dagen buiten er weer af te sporten. Er staat niet al te veel wind, dus het voelt waarschijnlijk meestal niet al te koud aan.

Kouder tijdens oud en nieuw?

Richting oud en nieuw neemt de kans op kouder weer geleidelijk iets toe en daarmee wordt de temperatuursverwachting onzeker. De kans op temperaturen van 10 graden of meer bedraagt ongeveer 40%. Toch zijn er ook winterse mogelijkheden met 20% kans op maximumtemperaturen van 2 graden of lager. In dat geval kan eventuele neerslag in de vorm van sneeuw vallen. In de eerste week van het nieuwe jaar nemen de kansen op koude scenario’s weer iets af.

Kortom: kou en sneeuw ligt voorlopig niet voor de hand, maar de winterliefhebber kan nog blijven hopen op winterse verrassingen tijdens Kerst of oud en nieuw. De meest recente ontwikkelingen lees je in het weerbericht voor België.

Foto: Adobe Stock / Sonja Birkelbach

Author Image

Jeroen Sonnemans

Assistent-meteoroloog

Reageer via Facebook

Actueel-nieuws

Meer Actueel-nieuws next-arrow-blue

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht