Slechte luchtkwaliteit en zicht door zandstormen in Noord-China

22 maart 2023, 09:58

Storm
Zandstorm in China. Foto: ANP/EPA/WU HONG

Enorme, dichte zandstormen zorgen in China voor luchtverontreiniging en slecht zicht. In delen van het noorden en noordwesten van het land kleurt de lucht oranjeachtig door de harde wind en stof in de lucht.

Onder meer de Chinese hoofdstad Beijing is woensdag gehuld in een oranje waas door het stof en zand. Het zicht in sommige delen van de stad was woensdagochtend minder dan een kilometer en de officiële luchtkwaliteitsindex in de stad bereikte het maximumniveau van 500. Dit wijst op 'ernstige vervuiling', hoewel naar verluidt sommige onofficiële metingen bijna het dubbele van dat cijfer aangaven.

De Chinese weerdienst gaf woensdag vanaf 8.00 uur voor 24 uur een gele waarschuwing uit voor stof in een groot deel van het noorden en noordwesten, waaronder Beijing. China heeft een weerwaarschuwingssysteem met vier kleuren, waarbij rood staat voor de ernstigste waarschuwing, gevolgd door oranje, geel en blauw.

Beschermen

Mensen in de getroffen gebieden moeten "zich goed beschermen tegen wind en zand, en tijdig deuren en ramen sluiten", aldus de weerdienst. Kinderen, bejaarden en mensen met ademhalingsproblemen wordt geadviseerd om zo min mogelijk naar buiten te gaan en maskers te dragen. Ook moeten automobilisten hun rijgedrag aanpassen vanwege het geringe zicht.

Volgens de dienst trekken de zandstormen geleidelijk naar het zuiden om dan af te zwakken. In maart en april komen stof- en zandstormen in het noorden van China vaker voor. Een verandering in de wind zorgt dat gruis opwaait in het grotendeels droge gebied, waar de Gobi-woestijn, de grootste woestijn van Azië, ligt. De stofstormen worden versterkt door de ontbossing in Noord-China.

ANP

ANP