Weekendweer: raken we dit weekend het rustige zomerweer kwijt?

22 juli 2021, 11:00

Het rustige zomerweer van afgelopen dagen maakt dit weekend plaats voor een wisselvallig weertype. De kans op (onweers)buien neemt dit weekend namelijk toe en daarbij is een paraplu geen overbodige luxe. Wat het weer precies wordt dit weekend lees je in dit weekendweerbericht.  

Dit weekend neemt de kans op regen- en onweersbuien toe en daarmee komt een eind aan het rustige zomerweer. Voordat de kans op regen- en onweersbuien toeneemt hebben we vrijdag nog te maken met rustig zomerweer. De dag start met volop ruimte voor de zon, maar in de loop van de dag komen stapelwolken tot ontwikkeling. Het blijft de hele dag droog en de temperatuur stijgt naar 23 tot 24 graden aan zee en naar 25 tot 26 graden in het binnenland. In de Gaumestreek wordt het met maxima van 27 tot 28 graden wat warmer. Er waait een matige wind uit een noordoostelijke richting.

In de avond en in de nacht naar zaterdag neemt vanaf het zuiden de bewolking toe en in het tweede deel van de nacht bereiken aan de Franse grens de eerste buien van een buiengebied ons land.

Zaterdag broeierig warm met stevige (onweers)buien

Op de eerste dag van het weekend breidt het gebied met buien zich vanaf het zuiden over het land uit. Vooral tijdens de namiddag kan het flink doorplenzen en tijdens buien is kans op onweer. Een matige wind uit een overwegend zuidelijke richting zorgt voor aanvoer van warme lucht en de temperatuur stijgt naar 21 graden in de Hoge Ardennen en naar 24 tot 25 graden in het centrum, Limburg en de Gaumestreek. Aan zee wordt het 22 tot 23 graden. Door een hoge luchtvochtigheidsgraad voelt het broeierig warm. In de avond neemt het aantal buien af, maar helemaal droog wordt het niet want er blijft kans op enkele lichte buien.

Foto Anneke Koole-Schreuder veel wolkenvelden

Foto: Hanneke Koole-Schreuder

Ook zondag regen- en onweersbuien

Zondag blijft het onstabiel zomerweer met in de loop van de dag opnieuw buien. Tijdens de buien is wederom onweer mogelijk. Lokaal kan veel regen in korte tijd vallen, maar tot overstromingen zal het niet leiden. Met maxima van 20 graden op de Ardense toppen tot 25 graden in de Kempen is het iets minder warm dan op zaterdag, wel voelt het nog steeds broeierig warm aan. Er waait een matige wind uit een zuidelijke richting later draaiend naar het zuidwesten.

Of we na het weekend het wisselvallige zomerweer aanhouden lees je in het meest uitgebreide weerbericht van België.

Hoofdfoto: AdobeStock / Romolo Tavani

Door: Floris Lafeber

Reageer via Facebook