Dit weer kan je in het kerstweekend verwachten

23 december 2021, 11:02

Actueel

Het kerstweekend staat voor de deur en veel mensen hopen dan ook op winters weer. Helaas zit een sneeuwpop bouwen er dit jaar niet in tijdens de kerst, want de echte vrieskou bevindt zich net buiten onze landsgrenzen. Het belooft zacht te worden met af en toe regen. Lees in dit artikel op welke momenten je het best naar buiten kunt gaan en wanneer je een paraplu op zak moet houden.

Wie vrijdag op kerstavond nog even een rondje wil wandelen, kan dat het best doen aan het begin van de avond. Eerst is het overwegend droog, maar in de tweede helft van de avond arriveert vanaf het westen een gebied met regen. Koud is het zeker niet, want in het midden en zuiden is het halverwege de avond 6 of 7 graden. In de Ardennen ligt de temperatuur met 4 graden iets lager, maar van vrieskou is dus zeker geen sprake.

Op de kerstdag is het vooral in de ochtend op veel plaatsen grijs en regenachtig. In het uiterste noorden kan er ook een vlok smeltende sneeuw tussen zitten. In de loop van de namiddag wordt het vanaf het westen en zuiden geleidelijk minder nat. De temperatuur overdag ligt lager dan op kerstavond, want de temperatuur daalt vanaf dan door de oostenwind. Vooral aan de Nederlandse grens kan deze koud aanvoelen. Halverwege de middag is het 4 graden in het noorden en oosten van het land. In het uiterste zuiden ligt de temperatuur rond de 6 graden. Vlak ten noorden van ons land bevindt zich koude lucht, maar de echte kou blijft in Nederland en Duitsland hangen.

Op zondag zet de afkoeling niet door, want de wind draait geleidelijk naar het zuiden. Daardoor komt ons land in zachtere lucht terecht. De maxima komen uit op 5 graden in het oosten tot 9 graden in het westen. Daarmee ligt de temperatuur een paar graden hoger dan gebruikelijk. De zon komt bijna niet door de bewolking heen en af en toe valt er ook regen. Het is dus een goed idee om de paraplu mee te nemen, maar met een beetje geluk blijft het langere tijd droog. In de avond worden de droge perioden vanaf het westen steeds langer.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste updates? Lees dan het weerbericht van België.

Foto: Adobe Stock / Alexander Limbach

Author Image

Jeroen Sonnemans

Assistent-meteoroloog

Reageer via Facebook

Actueel-nieuws

Meer Actueel-nieuws next-arrow-blue

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht