Azië vorig jaar hardst getroffen door weer- en klimaatrampen

23 april 2024, 12:30

Buitenland
Overstromingen in Japan in 2023. Foto via ANP / EPA/JIJI PRESS

Azië was vorig jaar de regio die het hardst werd geraakt door weer- en klimaatgerelateerde rampen. Er vielen veel doden door overstromingen en stormen, terwijl ook de gevolgen van hittegolven ernstiger werden, schrijft de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) in een nieuw rapport.

Vorig jaar werden 79 watergerelateerde rampen gemeld in Azië. Het ging in 80 procent van de gevallen om overstromingen en stormen. Die veroorzaakten meer dan 2000 doden en negen miljoen mensen werden direct getroffen. Onder meer in China, Japan, de Filipijnen en Zuid-Korea werden neerslagrecords gebroken.

Extreme neerslag was er ook onder meer in de zomer in India, Pakistan en Nepal. Daar kwamen tussen juni en augustus meerdere overstromingen en stormen voor die aan meer dan 600 mensen het leven kostten. Aan de andere kant was er ook sprake van droogte in een aantal gebieden. In de Himalaya en het Hindoekoesj-gebergte viel minder neerslag dan normaal. Ook het zuidwesten van China leed onder droogte met bijna elke maand van het jaar minder neerslag dan normaal.

Ook in Europa was 2023 een jaar vol weer- en klimaatrampen.

Extreme hitte

Daarnaast kregen veel delen van Azië ook te maken met extreme hitte. In Japan was het de warmste zomer sinds het begin van de metingen en ook in China werden temperatuurrecords gebroken. In India werden 110 doden gemeld als gevolg van hittegolven in april en juni. Volgens de WMO warmt Azië sneller op dan het wereldwijde gemiddelde.

Secretaris-generaal Celeste Saulo van de WMO noemt de uitkomsten van het rapport "ontnuchterend". "Veel landen in de regio beleefden in 2023 hun warmste jaar ooit, samen met een opeenstapeling van extreme omstandigheden, van droogte en hittegolven tot overstromingen en stormen", stelt Saulo in een verklaring. "Klimaatverandering heeft de frequentie en de ernst van dergelijke gebeurtenissen verergerd".

Lees al ons nieuws over klimaatverandering.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht