Warmste 24 januari ooit gemeten in Ukkel

25 januari 2018, 15:18

Opkomende-bloemen-door-warmte-e1516813419137

In Ukkel werd het vandaag 12,9 graden. Daarmee was het de warmste 24 januari sinds het begin van de metingen. Het vorige record dateert uit 1937. Toen werd het 12,7 graden op het landelijk hoofdstation. Ook in de rest van het land was het erg zacht. De hoogste temperatuur werd genoteerd in Antwerpen, Stabroek en Izegem met 14,6 graden. Daarbij was het overwegend bewolkt en viel af en toe regen. Daardoor voelde het een stuk minder lenteachtig aan.

De stevige zuidwestenwind is verantwoordelijk voor de aanvoer van de bijzonder zachte lucht. In hoog tempo is deze relatief warme lucht, afkomstig vanaf de Azoren, over ons land uitgestroomd. In heel West-Europa is het uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. Aan de Spaanse costa’s werden afgelopen dagen zelfs zomerse temperaturen van 25 graden of meer genoteerd. Ook voor Spanje is dat hartje winter zeer ongebruikelijk.

Vanavond passeert vanuit het noordwesten een koufront met een intensieve regenzone ons land. Daarna komen we in minder zachte lucht terecht. Toch is het ook morgen nog zeer zacht met maxima van 6 graden in de Ardennen en 10 in het westen en noorden. Normaal is het eind januari overdag 4-6 graden in Laag-België en 1 graad in de Hoge Venen. De dagen daarna ligt de maximumtemperatuur op 3-9 graden. Het is daarbij overwegend droog. Vanaf zondag wordt het weer wisselvallig en stijgt de temperatuur in Laag-België naar 10 tot 12 graden!

Warmterecords sneuvelen veel vaker

Het vorige warmterecord zit nog vers in ons geheugen, want op Oudejaarsdag werd het ook nog recordwarm. Door klimaatverandering wordt koud winterweer steeds zeldzamer in ons land. Daardoor worden tegenwoordig in de wintermaanden bijna geen kouderecords meer verbroken.

Door: Yannick Damen

Reageer via Facebook