Op veel pistes in de Alpen al een goede laag sneeuw

24 november 2022, 14:50

Sölden in november 2022. Foto: Jeroen Elferink - Ruijsch

Het heeft op de meeste plaatsen flink gesneeuwd en met behulp van sneeuwkanonnen wordt het sneeuwdek op de pistes verder aangevuld. De langetermijnverwachting geeft grote kansen op winterweer. Daarbij is koud en zonnig weer mogelijk, maar ook in de loop van volgende week regionaal een flink pak sneeuw.

Afgelopen dagen, vooral dinsdag, is in de Alpen flink wat sneeuw gevallen en met name in Oostenrijk valt vandaag nog een beetje. In de dalen viel deels natte sneeuw en regen, maar op de meeste pistes van de grotere skigebieden viel vrijwel alles als sneeuw.

Sneeuwkanon Sölden. Foto: Jeroen Elferink - Ruijsch
Sneeuwkanon Sölden. Foto: Jeroen Elferink - Ruijsch

Mede door het aanwezige sneeuwdek is het nu, zeker in de avonden en nachten, koud genoeg om sneeuwkanonnen aan het werk te zetten en de pistes te voorzien van een goede basis voor het hele seizoen.

Volop winterweer in de loop van volgende week?

Ook vrijdag valt in de Alpen hier en daar nog een beetje ‘natuurlijke’ sneeuw. Het weekend en begin volgende week verlopen droog. ’s Nachts vriest het boven de pistes vaak matig, lokaal streng, waardoor de sneeuwkanonnen gebruikt kunnen blijven worden. Overdag komt het op veel pistes wel tot een aantal graden dooi, maar boven 1500 meter gaat dit om hooguit een paar uurtjes.

Vanaf halverwege volgende week wordt de weersverwachting flink onzeker. Vanuit Rusland probeert zeer koude lucht Europa in te dringen, misschien ook naar de Alpen. Ook geven de weerkaarten regelmatig veel neerslag ten zuiden van de Alpen, waarbij er ook goede kansen zijn voor een flinke hoeveelheid sneeuw in vooral de zuidelijke alpenregio’s. Kortom: het is nog even afwachten wat dit precies volgende week voor jouw favoriete wintersportregio zal brengen, maar de kansen op zachte oceaanlucht zijn klein.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht