Berkenpollenseizoen van start door warme lenteweek

24 maart 2022, 06:59

Bloeiende berk. Foto: Arnold van Vliet.

Het zonnige en warme lenteweer waar we deze week mee te maken hebben zorgt ervoor dat berken geleidelijk tot bloei komen. De berk verspreidt sterk allergeen pollen en kan veel klachten veroorzaken bij mensen met een berkenpollenallergie. Doordat voorlopig geen regen van betekenis wordt verwacht zal de hoeveelheid pollen in de lucht toenemen. 

Na een kletsnatte februarimaand beschikken bomen over voldoende bodemvocht en door het uitzonderlijk zonnige weer en de zachte middagen die maart tot dusver heeft gebracht komen bomen momenteel massaal tot bloei.

De afgelopen weken zat al veel boompollen in de lucht van de els, iep, populier, es en wilg. Vooral de els veroorzaakt bij behoorlijk wat mensen klachten.

Bloeiende els. Foto: Jaco van Wezel.
Bloeiende els. Foto: Jaco van Wezel.

Door de warme start van het jaar komt deze week de berk op steeds meer plaatsen al tot bloei en kunnen de eerste berkenpollen in de lucht verschijnen. Sommige mensen kunnen al bij lage hoeveelheden berkenpollen klachten ontwikkelen. Voor deze mensen is het goed om te weten dat het berkenpollen dit jaar ongewoon vroeg in de lucht kan verschijnen. Gemiddeld komen de eerste berken in het huidige klimaat in de eerste helft van april tot bloei. Mensen met een berkenpollenallergie raden we aan tijdig met medicatie te starten en het hooikoortsweerbericht te volgen.

Ongunstig weer voor mensen met boompollenallergie

Het zonnige lenteweer houdt aan tot in het weekend. De temperatuur doet langzaam wel een stapje terug, maar met 13 graden aan de kust tot 17 in de Kempen is het dit weekend nog altijd zacht voor eind maart. Normaal is het in Laag-België ongeveer 12 graden. Het blijft droog en daardoor kan de hoeveelheid berkenpollen in de lucht toenemen.

Lees ook: Bij welk weer heb je het meeste last van hooikoorts?

Na het weekend daalt de middagtemperatuur naar een graad of 11 en komt er meer bewolking. Het koudere en bewolktere weer zal er niet voor zorgen dat de berken stoppen met bloeien. Pas eind maart of begin april stijgt de kans op regen van betekenis, waarbij de lucht schoon kan spoelen. De piek van het berkenpollenseizoen valt waarschijnlijk in de eerste helft van april. In deze periode komt (bij droog weer) het meeste berkenpollen in de lucht voor.

Bloeiende berk. Foto: AdobeStock / ironstuffy.
Bloeiende berk. Foto: AdobeStock / ironstuffy.

Graspollenseizoen start normaal gesproken in mei

Mensen die alleen allergisch zijn voor graspollen kunnen komende tijd nog ongestoord genieten van het fraaie lenteweer. Door zon en warmte zal het gras wel groeien, maar nog niet bloeien. Bovendien is de bovenste bodemlaag droog, waardoor gras op sommige plaatsen geel begint te kleuren.

Normaal gesproken komen eind april of begin mei de eerste grassen tot bloei. De start van het graspollenseizoen is afhankelijk van het temperatuurverloop in april en droogte kan een remmend effect hebben op de bloei van grassen. Doordat gras ondiep geworteld is verdroogt het snel. De piek van het graspollenseizoen valt gemiddeld genomen eind mei en in juni. Het pollen van grassen is zeer sterk allergeen en veroorzaakt elk jaar bij veel mensen klachten. 

Tekst: Arnold van Vliet, Wageningen University; Letty de Weger, LUMC; Mieke Koenders, Elkerliek Ziekenhuis, Helmond; Jaco van Wezel, Meteovista

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht