Meteovista
Meteovista

  Kans op onweersbuien tijdens F1 GP Bahrein

  Aangemaakt: 25 nov 2020, 13:03 uur

  Bij Bahrein denk je al gauw aan woestijn en daar zal het dus wel droog zijn. Niets is minder waar, want dit GP-weekend is namelijk kans op stevige onweersbuien. Het weer kan dus voor spanning zorgen en van grote invloed zijn op de bandenkeuze.

  Vrijdag is er veel bewolking en neemt de kans op buien in de loop van de dag toe. Wie droog wil oefenen moet dat dus tijdens de eerste vrije training doen. Bij de tweede vrije training, die van 16:00 uur tot 17:30 uur onze tijd duurt, is de kans op buien ongeveer 60%. Als het regent kan het gelijk stevig plenzen en wordt de baan flink nat en glad.

  Ook zaterdag is kans op buien en dan zijn de meeste buien waarschijnlijk voor het begin van de dag. Richting de kwalificatie neemt de buienkans af, maar of de kwalificatie geheel droog verloopt is nog even afwachten. Een bui hoeft maar net precies over het circuit te trekken om voor spektakel te zorgen. Buien of geen buien, het is broeierig warm met maxima van 26 graden en een hoge luchtvochtigheid. Als de coureurs en staf al niet nat worden van een bui, dan is het wel van het zweet.

  Zo nat wordt de race op zondag

  Of het weer in het eerste deel van het weekend een goede generale was voor de race op zondag moet nog blijken. De kans op buien is zondag namelijk een stuk kleiner. Een bui valt tijdens de race niet uit te sluiten, maar waarschijnlijk blijft het gewoon droog. Daarbij is het bij het begin van de wedstrijd een graad of 26. Daarmee is het een stuk warmer dan de voorgaande races en is de temperatuur perfect om de banden lang warm te houden. Tijdens de twee uur durende race koelt het wel af. De avond valt namelijk in Bahrein, waardoor het in het laatste deel van de race al donker is. Om 17:10 uur onze tijd, wanneer de GP van Bahrein eindigt is het ongeveer 22 graden.

  Begin december nog een keer racen in Bahrein

  Het Formule-1-circus blijft in Bahrein, want tijdens het sinterklaasweekend krijgen we nog een race cadeau. Het is nog ver weg, maar de huidige verwachting laat ook dan kans op buien zien. Het is opvallend dat beide raceweekenden kans is op buien, want in een normaal jaar regent het slechts op tien dagen in de rijke oliestaat. Nu verwachten we zelfs meer regen in Bahrein dan in ons land.

  Foto: ANP / AFP / POOL / Andrej Isakovic

  Door: Yannick Damen