Overlast in de Alpen door regen, sneeuw en wind

26 januari 2021, 19:31

AdobeStock_307122830

De komende dagen valt er veel regen en sneeuw in de Alpen en in combinatie met een stormachtige wind wordt hierdoor de nodige overlast verwacht. Momenteel ligt er behoorlijk wat sneeuw in de Alpen en ook in de dalen kleurt het wit. Door regen en zachte lucht zal een deel van de sneeuw wegsmelten.

Qua temperaturen is het volop winter in de Alpen. Op 3000 meter hoogte schommelt de temperatuur overdag rond de –20 graden. Aan de noordkant van de Alpen is er de afgelopen dagen tussen de 20 en 50 centimeter verse sneeuw gevallen. Ook de dalen kleurden weer wit en het sneeuwdek is in diverse lagergelegen regio’s gegroeid naar 50 tot 100 centimeter. In de Franse Alpen ligt in meerdere dalen op dit moment zelfs 100 tot 150 centimeter sneeuw.

Voorlopig is het nog niet gedaan met de sneeuw en neerslag, want de komende dagen staat wisselvallig weer op de planning voor de Alpenlanden. Dit gaat veel neerslag opleveren en ook de wind neemt toe in kracht. Doordat er met de neerslag ook zachtere lucht wordt aangevoerd, valt er in de dalen regen en gaat het bestaande sneeuwdek van tientallen centimeters smelten. De combinatie van harde wind, oplopende temperaturen en veel neerslag (regen en sneeuw) gaan zeker voor overlast zorgen in delen van de Alpen. Inmiddels zijn de nodige waarschuwingen al afgegeven.

100 tot 200 millimeter in de Franse en Zwitserse Alpen

Aan de noordkant van de Alpen, met name in Frankrijk en Zwitserland, zal er de komende dagen langdurig neerslag gaan vallen. Tot en met het weekend wordt in delen van de Franse en Zwitserse Alpen maar liefst 100 tot 200 mm aan neerslag verwacht. In de bergen valt boven 2500 meter zo’n 50 tot 100 centimeter verse sneeuw. Hogerop kan lokaal tot 2 meter sneeuw vallen. Toch gaat niet overal de neerslag in de vorm van sneeuw vallen.

Er wordt namelijk ook zachtere lucht aangevoerd. Vanaf woensdag gaat de sneeuwgrens geleidelijk stijgen naar 2000 tot 2600 meter in de Franse en Zwitserse Alpen. In delen van Duitsland en Oostenrijk valt op woensdag nog wel sneeuw tot in de dalen, maar ook hier gaat vanaf donderdag de sneeuwgrens omhoog naar 1500 tot 1800 meter. Ook valt in deze regio’s minder neerslag. Tot en met het weekend wordt 50 tot 120 mm verwacht. Aan de zuidkant van de Alpen valt weinig tot geen neerslag en komen er ook geregeld opklaringen voor.

Overlast in de Alpen door smeltende sneeuw en regen

In veel dalen gaat voornamelijk regen in plaats van sneeuw vallen. De combinatie van een sneeuwdek van tientallen centimeters in de dalen met de verwachte hoeveelheid regen zorgt ervoor dat veel water afgevoerd moet gaan worden door beekjes en rivieren. Hierdoor is het goed mogelijk dat er op diverse plaatsen in de Alpen wateroverlast gaat ontstaan. Zo zal de afvoer van de Rijn in Basel de komende dagen naar verwachting gaan verdubbelen: van 1000 m3/s naar ruim 2000 m3/s. Uiteindelijk kunnen we in Nederland hierdoor ook een (licht) verhoogde afvoer verwachten van bijvoorbeeld de Rijn.

Stormachtige wind met windstoten

Naast de sneeuw en regen neemt de wind ook behoorlijk toe de komende dagen. In de bergen wordt er een stormachtige wind verwacht met windstoten van 80 tot 110 km/uur. De wind is donderdag het krachtigst en er zijn windstoten van 100 tot 130 km/uur mogelijk. In het hooggebergte is een uitschieter van 150 km/h mogelijk. De combinatie van deze harde wind en verwachte sneeuwval zal het lawinegevaar doen stijgen waarbij er spontane (grote) lawines mogelijk zijn.

Het einde van de regen en sneeuw lijkt nog niet in zicht

Het lijkt erop dat het voorlopig nog niet is gedaan met de sneeuw en neerslag in de Alpen. In het weekend komen de Alpen tijdelijk in wat rustiger vaarwater en de neerslagkansen nemen af. Na het weekend is de onzekerheid in de verwachtingen groot. Op dit moment is het te ver vooruit voor details, maar de ingrediënten zijn er dat er volgende week in delen van de Alpen weer behoorlijk wat neerslag kan vallen. Hoe dan ook is het weer allesbehalve saai in de Alpen de komende periode en blijft het de moeite waard om te volgen ondanks de huidige reisbeperkingen en (deels) gesloten skigebieden.

Tekst: Maarten Minkman

Hoofdfoto: Adobe Stock / Melih Evren

Door: Roosmarijn Knol

Reageer via Facebook