Sneeuw in de Ardennen, ook de Alpen kleuren wit

26 november 2021, 11:09

Wintersport
La Plagne, Frankrijk. Foto: Sjoerd Landman.

In ons land is het de komende dagen koud met zeker in Hoog-België enkele centimeters sneeuw. Ook in het Sauerland en zeker in de Alpenlanden staan alle seinen op wit. In dit artikel vertellen we je wat je in de wintersportgebieden kan verwachten.

De temperaturen dalen en de kans op sneeuw neemt toe. In Hoog- België is afgelopen nacht al wat sneeuw gevallen en daar komt vandaag en de komende dagen het een en ander bij. Later op deze vrijdag trekt een neerslaggebied over het land en boven 400 meter valt sneeuw. Er kan 3 tot 8 centimeter vallen en in de Hoge Venen valt lokaal een centimeter of 10. In de wat lagergelegen gebieden kan de neerslag ook winters zijn, maar dan draait het vooral om een mix van regen en natte sneeuw.

Ook in het weekend en begin volgende week vallen buien die in Hoog-België sneeuw opleveren. Waar het in Laag-België om een mix gaat van regen, hagel en natte sneeuw, vallen in Hoog-België op veel plaatsen meerdere centimeters sneeuw. In de Hoge Venen kan het sneeuwdek maandag lokaal 20 centimeter bedragen.

Niet alleen in de Ardennen en in de Hoge Venen valt sneeuw, maar ook in de Duitse middelgebergtes kleuren de pistes wit. Het merendeel van de pistes openen echter pas half december hun deuren.

Ook veel sneeuw in de Pyreneeën

Zowel in de Pyreneeën als op de Spaanse hoogvlakten is de laatste tijd al veel sneeuw gevallen. De tweets hieronder laten prachtige beelden zien uit dat gebied. De komende dagen kan opnieuw veel sneeuw vallen en lokaal is tot halverwege volgende week een meter sneeuw mogelijk.

Ook de Alpen kleuren wit

Met een noordelijke stroming wordt de komende tijd koude lucht naar de Alpenlanden geblazen. Vooral aan de noordkant van de Alpen valt een flinke bak sneeuw. Tot en met woensdag kan er 30 tot 60 centimeter verse poeder vallen. In de gunstige gebieden is een totaaldek van 1 meter niet uitgesloten. De eerste dagen vallen nog maar enkele centimeters, maar vooral zondag en maandag gaat het flink sneeuwen. In de Franse Alpen is dat zaterdag al het geval. Ook op de langere termijn wordt regelmatig verse sneeuw verwacht.

Foto: Sjoerd Landman

Author Image

Rico Schröder

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzichtnext-arrow-blue