Weekverwachting: frisse en buiige septemberweek

26 september 2022, 11:38

Een kletsnatte dag. Foto: Anne-Marie van Iersel.

De temperatuur is laag voor de tijd van het jaar en het weerbeeld staat deze week in het teken van buien. Waar en wanneer de buien het felst uitpakken en wanneer je droge perioden kan verwachten lees je in deze weekverwachting.

Na de passage van een regengebied volgt deze namiddag een wisselend weerbeeld met opklaringen en buien. Tijdens deze buien kan het flink doorregenen en ook onweer is mogelijk.

Meer details over het weer vanmiddag, vanavond en vannacht lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Ook dinsdag is een paraplu geen overbodige luxe. Dit geldt zeker als je in de noordoostelijke helft van het land woont. Er trekken namelijk talrijke buien over het land. In het westen en zuiden is het iets minder nat. Vlak aan zee is een paraplu soms lastig te hanteren, want daar waait een krachtige noordwestenwind. Landinwaarts is de wind westelijk en overwegend matig van kracht.

Met maxima van amper 8 graden op de Ardense toppen tot z’n 13 graden in Laag-België is het koud voor de tijd van het jaar. Eind september zijn maxima van 18 of 19 graden gebruikelijk in grote delen van het land. In de Ardennen liggen deze waarden rond 16 graden.

Minder nat, maar geen droge dagen

Voor woensdag en vrijdag geldt dat deze dagen meer droge perioden bevatten dan maandag, dinsdag en waarschijnlijk ook donderdag. Daarbij is ook de zon vaker te zien. Wel komt het ook op deze twee dagen tot enkele buien.

Donderdag wordt een grotendeels bewolkte dag. Hoeveel regen er valt en waar in het land welk deel van de dag nat zal zijn is nog lastig aan te geven. Waarschijnlijk verloopt de dag in het noorden natter dan in het zuiden. Het wordt 10 of 11 graden in de Ardennen tot 15 graden aan zee en de wind zit in de (zuid)westhoek.

Vrijdagavond veel wind?

Tot en met het weekend blijft het weerbeeld wisselvallig. Daarbij is vooral vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag kans op veel regen en veel wind. Met 13 tot 15 graden in de Ardennen en 16 tot 18 graden in de rest van het land is het vanaf vrijdag wel wat warmer dan komende dagen.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht