Zeker 27 doden als gevolg van orkaan Otis

27 oktober 2023, 11:05

Orkanen
Finke schade door orkaan Otis. Foto via ANP / RODRIGO OROPEZA / AFP

Zeker 27 mensen zijn om het leven gekomen als gevolg van orkaan Otis in Mexico. De Mexicaanse overheid heeft de noodtoestand uitgeroepen in het gebied. Ook zouden vier mensen nog vermist zijn. Volgens president Andres Manuel Lopez Obrador gaat het om vier leden van de marine. De schade wordt door onderzoeksbureau Enki Research geschat op omgerekend meer dan 14 miljard euro.

Onder andere de stad Acapulco met een populatie van bijna 900.000 werd getroffen door Otis. Als gevolg van de harde wind, die snelheden van meer dan 260 kilometer per uur bereikte, raakten grote bomen ontworteld en overstroomden ziekenhuizen. Honderden patiënten moesten worden geëvacueerd. Een hotelgast vertelt dat hij urenlang met zijn gezin op de badkamer opgesloten zat. "We zagen matrassen en watertanks rondvliegen. Het plafond begon het te begeven." De Mexicaanse overheid meldt dat er vanaf vrijdag een luchtbrug beschikbaar is, zodat toeristen naar Mexico-Stad kunnen worden gebracht.

Categorie 5 orkaan

Otis groeide dinsdag onverwacht uit tot een orkaan van de hoogste categorie en kwam woensdagochtend aan land in de buurt van Acapulco. Volgens de autoriteiten is het een van de krachtigste stormen die Mexico heeft gekend. Guerrero, het gebied waarin de stad ligt, is een van de armste regio's van het land en is afhankelijk van toerisme. Volgens de gouverneur van de staat Evelyn Salgado is 80 procent van de hotels in Acapulco getroffen door de orkaan.

ANP

ANP