Hooikoorts tijdens einde 2021 en begin 2022

27 december 2021, 14:33

Bloeiende els. Foto: Jaco van Wezel.

Het jaar 2021 sluit extreem zacht af met temperaturen die zelfs op kunnen lopen naar 15 graden. Deze uitzonderlijk hoge decembertemperaturen blijven niet zonder gevolgen. Hazelaars en elzen kunnen rond de jaarwisseling tot bloei komen en veroorzaken in 2022 direct hooikoorts. 

Komende dagen stroomt zeer zachte lucht ons land binnen. Het wordt dag en nacht zeer zacht. Zelfs de minima komen op 30 en 31 december uit boven 10 graden en overdag wordt het mogelijks zelfs 15 graden. Door dit zeer zachte weer kunnen elzen en hazelaars al tot bloei komen. De overgang van relatief koud weer naar het zachte weer kan de vroege bloeiers in de natuur het startseizoen geven.

Bloeiende hazelaar. Foto: AdobeStock / Jürgen Kottmann.
Bloeiende hazelaar. Foto: AdobeStock / Jürgen Kottmann.

Bloeiende hazelaar. Foto: AdobeStock / Jürgen Kottmann

Overlast verwacht op nieuwjaarsdag

De eerste elzen en hazelaars kunnen al in het oude jaar tot bloei komen, maar de overlast zal nog beperkt zijn, doordat er regelmatig regengebieden over het land trekken. Op oudejaarsdag neemt de neerslagkans af en op nieuwjaarsdag is de kans op droog weer groot. Dit betekent dat de hoeveelheid pollen van de els en hazelaar in de lucht dan toe kan nemen. Ben jij gevoelig voor dit pollen? Dan doe je er goed aan tijdig met jouw hooikoortsmedicatie te starten. 

Vanaf zondag keert de wisselvalligheid terug en zal regen de lucht vaak schoonspoelen, maar tijdens droge dagdelen kan het boompollen wel klachten veroorzaken. Het blijft in de eerste week van 2022 zacht, maar niet meer zo zacht als rond de jaarwisseling.  

Blijf op de hoogte via ons hooikoortsweerbericht.

Hoofdfoto: Jaco van Wezel

Author Image

Jaco van Wezel

Meteoroloog en hoofdredacteur nieuws

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht