Zacht en zonnig wintersportweer

27 december 2022, 11:01

Wintersport in 2016. Foto: Jeroen Elferink

De kerstvakantie is in volle gang en momenteel ligt er nog niet veel sneeuw in de Alpen. Vooral in de lagere delen is het soms behelpen met groene almen en hoge temperaturen. Gaat er nog snel sneeuw bijkomen of blijft het zacht en zonnig in de Alpen?

Vanmorgen is het wel weer even winterweer in de Alpen, met name aan de noordkant heeft het afgelopen nacht gesneeuwd. Zo viel in de Zwitserse Alpen veelal 10 tot 20 centimeter, en in de Oostenrijkse Alpen 5 tot 10 centimeter. Daarbij lag de sneeuwgrens vanmorgen vroeg rond de 1000 meter. Aan de zuidkant van de Alpen, en in Frankrijk, viel beduidend minder. Vooral voor de Italiaanse Alpen wordt de situatie spannender. Hier is dit seizoen eigenlijk nog amper sneeuw gevallen.

Vanmiddag valt in het uiterste oosten van de Alpen nog een laatste sneeuwbui. Elders is het droog, vanuit het noorden breekt steeds vaker de zon door. Het belooft een prachtige skimiddag te worden met temperaturen die overal vanaf 1500 meter en hoger onder nul liggen. Hierdoor kunnen wel de sneeuwkanonnen aanstaan, kijk hier voor uit. Want vaak is de sneeuw direct onder een kanon een stuk stroever waardoor je kan vallen.

In sommige gebieden kan wel weer wat sneeuw bijvallen. Foto: Jeroen Elferink
In sommige gebieden kan wel weer wat sneeuw bijvallen. Foto: Jeroen Elferink

Veel zonneschijn

Morgen is er vanaf de Franse tot aan de Oostenrijkse Alpen veel ruimte voor de zon, maar in de noordelijke regio's komt ook wat sluierbewolking voor. Ook voert de zuidwestenwind zachtere lucht aan; op 1500 meter stijgt het kwik naar +4 graden in de Franse Alpen tot +2 in de Oostenrijkse Alpen.

Donderdag neemt met name in de Franse en Zwitserse Alpen de bewolking gaandeweg de dag toe, terwijl het in de Italiaanse en Oostenrijkse Alpen zonnig blijft. Het wordt nog een tikkeltje zachter, waardoor de vorstgrens weer tot boven de 2000 meter stijgt. Uiteindelijk volgt tegen de avond regen en vanaf 1900 meter hoogte sneeuw in de Franse en Zwitserse Alpen. De hoeveelheden zullen beperkt zijn. In de nacht naar vrijdag trekt de bewolking verder oostwaarts over de Alpen, maar elders valt geen neerslag uit de bewolking.

Konigsleiten gisteren. Foto: Dave Canters
Konigsleiten gisteren. Foto: Dave Canters

Föhn aan de noordkant

Vrijdag draait de wind naar het zuiden en breekt de zon aan de noordkant goed door. Er komt hier een klassieke föhn te staan waarbij de temperatuur op 1500 meter stijgt naar 4 tot 8 graden in de plus. Op de zonnige zuidhellingen uit de wind kan het hierdoor soms lenteachtig aanvoelen. Ga dus vooral op tijd de piste op, want al snel zullen de pistes hier pappig worden. Minder zonnig is het aan de zuidkant met stuwende bewolking en soms een bui, de sneeuwgrens ligt hier rond de 1400 meter. Nog wat slechter is het weer in de Franse Alpen met bewolking en regen. Sneeuw valt hier pas vanaf 2100 meter, dat is een vrij hoge sneeuwgrens voor eind december.

Ook in het weekend blijft de föhn aan de noordkant doorwaaien. Het wordt nog wat zachter en op 1500 meter kan het met voldoende zon ruim 10 graden worden. Het is dus prachtig weer, maar de skipistes zullen het wel steeds zwaarder krijgen. Vooral de gebieden die onder de 1500 meter liggen zullen groener en groener worden. Zicht op een significante weeromslag met sneeuw of kou zit er ook in de eerste week van 2023 niet in. Wel wordt het minder zacht.

Dichterbij huis in Winterberg

Ook dichterbij huis is van winterweer geen sprake. In Winterberg (Sauerland) dooit het ook al ruim een week flink. Vanmorgen vroor het weliswaar een graadje op de Kahler Asten maar de komende dagen blijft het hier zacht. Met regelmatig veel wind en regen zullen de skipistes hier snel moeten sluiten. Ook in de eerste week van 2023 ziet het er niet naar uit dat de situatie hier snel verbeterd.

Jeroen Elferink

Jeroen Elferink

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht