Weekverwachting: opnieuw zeer wisselvallig

27 mei 2024, 09:20

Weekverwachting
Natte bospaden door overvloedige regenval. Foto: Jos Hebben

Mei eindigt dit jaar in stijl: ook de laatste week staat in ons land in het teken van buien. Vooral woensdag en donderdag kan daarbij veel neerslag vallen!

Deze namiddag en vanavond trekt een gebied met (buiige) regen over de Oostkantons naar Nederland en Duitsland. Lokaal kan daar een millimeter of 10 aan neerslag vallen. Over het centrum en westen blijft het overwegend droog. De temperatuur daalt naar waarden rond 15 graden.

In de nacht naar dinsdag komen overal droge perioden voor en verspreid over ons land opklaringen. De zuidwestenwind neemt langzaam in kracht toe. Het koelt af naar 7 graden in de Hoge Venen tot 12 graden vlak aan zee.

Dinsdag zon en buien

Dinsdagochtend is het in veel regio's droog en daarbij breekt geregeld de zon door. De temperatuur stijgt daarbij naar 15 tot 18 graden. Gedurende de middag breidt een nieuw buiengebied zich over het land uit en lokaal is bij die buien onweer mogelijk, met name over de noordelijke delen van ons land. Bovendien gaat het vrij stevig waaien: veelal windkracht 4 boven land en kracht 5-6 direct langs de kust. Bij actieve buien zijn daarbij rukwinden mogelijk tot rond 60 km/uur. Hou de paraplu dus bij de hand!

Kletsnatte woensdag

Het wordt echter nog veel wisselvalliger. Woensdag zien we namelijk een langgerekt gebied met buien van zuidwest naar noordoost over ons trekken. Vooral in de grensregio met Nederland kunnen grote hoeveelheden neerslag vallen: wellicht lokaal tot 30 millimeter aan toe tussen woensdagnacht en donderdagnacht. De temperatuur blijft steken tussen 15 en 17 graden en opnieuw staat een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. Het weer lijkt woensdag zodoende veel meer op herfst dan op lente.

Donderdag vrij fris

Donderdag waait de wind uit het noordwesten tot noorden en daarmee stroomt frisse lucht naar ons toe. Het wordt maximaal een graad of 17 in het centrum en zuiden, maar hooguit 14 graden op de Ardense hoogten. Waar het woensdag regionaal langdurig regent, hebben we donderdag met losse buien te maken. Dit betekent dat het tussendoor ook bij tijden droog is met wat zonneschijn.

Daarna steeds droger

Op weg naar het komend weekend neemt de buienkans geleidelijk af. De zon komt wat vaker tevoorschijn, maar echt warmer weer zit er voorlopig nog niet in. Met een noordelijke tot noordoostelijke wind blijft de aanvoer van lucht afkomstig uit het hoge noorden van Europa in stand. Daarmee ligt de middagtemperatuur meestal tussen 15 en 19 graden, de nachten zijn vaak vrij koud met minima rond onder de 10 graden. In de Ardennen kan daarbij soms nevel of mist ontstaan.

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht