Orkaan Ida in de maak, gevaar voor New Orleans en omgeving

27 augustus 2021, 11:00

Buitenland
Foto: Adobe Stock / Satoshi Kina

De tropische storm Ida ten zuiden van Cuba trekt de komende dagen in een noordwestelijke richting over de Golf van Mexico. De storm zorgt momenteel voor veel regen in Cuba, Jamaica en de Kaaiman Eilanden. Dit weekend zal Ida verder aanzwellen tot een orkaan en meteorologen houden er rekening mee dat de storm doorgroeit tot een zware orkaan of zoals de Amerikanen zeggen een Major Hurricane.

Ida trekt dit weekend over de Golf van Mexico. Het zeewater is bijzonder warm. De watertemperatuur is op veel plaatsen boven 30 graden. Het water is zo een ideale brandstof voor de storm. Omstandigheden hoog in de atmosfeer zijn ook 'ideaal' om de storm verder te doen aanzwellen. Wanneer Ida inderdaad een zware orkaan wordt zal de wind rond de storm minimaal 180 km per uur of meer bereiken. Dit lijkt precies te gaan gebeuren als de orkaan aan land komt.

Vrijdagochtend: Tropische storm Ida zorgt voor veel regen in Cuba.
Vrijdagochtend: Tropische storm Ida zorgt voor veel regen in Cuba.

Vrijdagochtend, veel regen bij Cuba. Ida is nu nog een tropische storm.

Weermodellen voorzien dat Ida zondagavond of maandagnacht de kust van Louisiana bereikt vlakbij de stad New Orleans dat ooit door de zware orkaan Katrina werd getroffen.

Veel waarschuwingen

Voor de wind en de windstoten staan al diverse voorwaarschuwingen uit. Het deel van de kustlijn dat geraakt wordt is ook zeer gevoelig voor overstromingen en daarvoor is er ook gewaarschuwd voor een stormvloed. Daarnaast kan de extreme regenval ook voor problemen gaan zorgen.

stormnamen 2021 orkaan orkanen
stormnamen 2021 orkaan orkanen

Stormnamen die beginnen met een I zijn gevaarlijk

Ida is de negende storm van dit seizoen met een naam. Stormnamen die beginnen met I worden het vaakst vervangen. Een stormnaam wordt vervangen, of retired' zoals de Amerikanen zeggen, wanneer het systeem te veel schade en/of slachtoffers heeft gemaakt in de gebieden waar de storm overheen trok. Namen met een I zijn sinds de invoering in 1953 elf keer vervangen. Negen (!) daarvan zijn er sinds 2001 geschrapt uit de lijsten van de Atlantische Oceaan. Statistisch gezien zijn de I-stormen dus het meest risicovol. Deze I-namen zullen nooit meer voorkomen. Ione (1955), Inez (1966) , Iris (2001), Isidore (2002), Isabel (2003), Ivan (2004), Ike (2008), Igor (2010), Irene (2011), Ingrid (2013) en Irma (2017).

In september 2017 trok de zware orkaan Irma Florida in.
In september 2017 trok de zware orkaan Irma Florida in.

Orkaan Irma in september 2017. Bron NASA

Foto: AdobeStock / Satoshi Kina

Raymond Klaassen

Raymond Klaassen

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht