Winters weekend met zaterdag kans op sneeuw

28 januari 2021, 14:38

weerfotoGG-e1611830675183

Het laatste weekend van januari verloopt licht winters en vrij koud. Zaterdag is kans op (smeltende) sneeuw, zondag is het droog en schijnt geregeld de zon. De temperatuur stijgt naar 1 tot 5 graden en in de nacht naar zondag vriest het licht.

Het is bewolkt en er valt van tijd tot tijd regen. In de loop van de nacht nemen de regenkansen verder toe en dat is de voorbode van een natte vrijdagochtend. De regen trekt vrijdag naar het oosten weg en vanaf het westen wordt het droger met enkele opklaringen. Wel volgen nog enkele buien vanaf de kust. De temperatuur is vrijdag allesbehalve winters met maxima van 6-8 graden in Hoog-België en 9 tot lokaal 11 graden elders.

In de nacht naar zaterdag is het bewolkt en op veel plaatsen droog. Langs de grens met Frankrijk is wel kans op wat lichte regen. Later in de nacht neemt de kans op smeltende sneeuw toe.

Zaterdag kans op (smeltende) sneeuw

Zaterdag is het overal bewolkt en is kans op neerslag. De scheidslijn van koude- en zachte lucht ligt over België en deze lijn is bepalend voor de neerslagsoort. Er zijn diverse berekeningen met een scheidslijn over het zuiden, in dat geval is kans op (smeltende) sneeuw en is kans op een sneeuwdek.

Mocht de zachte lucht wat noordelijker komen, dan valt op meerdere plaatsen regen. De temperatuur stijgt naar maximaal 1 graad in het noorden en naar 5 langs de grens met Frankrijk. De oostenwind is matig en maakt het voor het gevoel koud.

Koude nacht naar zondag

In de nacht naar zondag is het droog en klaart het geleidelijk op. De koude lucht wint terrein en de temperatuur daalt tot beneden het vriespunt. Op uitgebreide schaal gaat het licht vriezen met minima van -1 tot -3 graden. Mocht er een sneeuwdek liggen dan zijn lagere temperaturen mogelijk. Zondag is het eerst koud met temperaturen onder het vriespunt. De zon schijnt geregeld en het is overal droog. Later op de dag neemt de bewolking weer toe. De temperatuur stijgt naar 1 tot 4 graden.

Volgende week neemt de kans op neerslag weer toe. De eerste dagen is het nog vrij koud en is kans op regen en (natte) sneeuw, later in de week lijkt het zachter te worden. Hoe zacht het dan wordt lees je in het meest uitgebreide weerbericht van België.

Foto: Goedele Gysemans

Door: Rico Schröder

Reageer via Facebook