Zeer zachte en droge jaarwisseling

28 december 2021, 11:00

Feestdagen
Oliebollen en champagne tijdens de jaarwisseling. Foto: AdobeStock / iPics.

De laatste dagen van het jaar verlopen uitzonderlijk zacht met middagwaarden rond 15 graden op donderdag en vrijdag. Eerst is het nog behoorlijk wisselvallig met veel bewolking en geregeld regen, maar tijdens de jaarwisseling blijft het droog. Meer details lees je in dit artikel.

De dagen tot de jaarwisseling verlopen grijs en wisselvallig met dagelijks kans op neerslag. Het is uitzonderlijk zacht met vandaag (dinsdag) maxima van 10 tot 14 graden op de meeste plaatsen en bovendien waait het stevig door. Met dit weertype lijkt het eerder herfst dan winter.

Woensdag en donderdag verlopen nóg zachter met op donderdag mogelijk lokaal 16 graden. Het weerbeeld laat veel bewolking zien en vooral woensdagochtend is het nat. In de namiddag wordt het vaker droog en op donderdag breekt zo nu en dan de zon door.

Tussen de bewolking breekt soms de zon door. Foto: Ria Luttikhold.
Tussen de bewolking breekt soms de zon door. Foto: Ria Luttikhold.

Foto: Ria Luttikhold

Lees ook de uitgebreide weersverwachting van België

Tijdens de jaarwisseling droog

Op oudejaarsdag laat het weerbeeld wolkenvelden zien met af en toe zon. In de ochtend kan lokaal nog een beetje regen vallen, maar grotendeels verloopt de laatste dag van het jaar droog. Er waait een stevige zuidwestenwind en met maxima van 12 graden in de Ardennen tot 15 graden in de Kempen is het bijzonder zacht. Waarden van 2 tot 8 graden zijn gebruikelijk tijdens deze tijd van het jaar.

Ook rond middernacht blijft het droog en er staat een zwakke tot matige zuidwestenwind. Er zijn wolkenvelden en enkele opklaringen en ook tijdens de jaarwisseling is het zacht met een graad of 11 in Brussel. In de Ardennen kan lokaal mist ontstaan, maar elders is de kans op mistvorming een stuk kleiner.

Met welk weertype start het nieuwe jaar?

Voorlopig blijft de wind uit een zuidwesthoek waaien en ook tijdens de eerste dag van het jaar is het nog bijzonder zacht met een maximumtemperatuur van 11 graden in Hoog-België tot 14 graden in de Kempen. Lokaal kan het nog 15 graden worden, maar vanaf zondag lijkt het wat minder zacht te worden. Wel neemt de kans op neerslag dan toe.

Hoofdfoto: AdobeStock / iPics

Author Image

Floris Lafeber

Assistent-meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht