Vrijdag en komend weekend zeer veel regen in Oostenrijk en Duitsland

28 mei 2024, 12:30

Wateroverlast
Er wordt veel regen verwacht in delen van de Alpen! Foto: Adobe Stock/Peter Wey

In België regent het de laatste tijd veel en vaak, maar voor het zuiden van Duitsland en de noordelijke regio’s van de Alpen is de weersverwachting echt extreem nat. Lees er alles over in dit artikel.

Boven de Alpenlanden ontstaat een lagedrukgebied die langzaam richting Polen trekt, waardoor de noordenwind ook daar op gang komt. Vrij warme en zeer vochtige lucht regent vervolgens leeg boven Zuid-Duitsland en de noordflank van de Alpen.

Zoals het er nu voorstaat zijn de meest extreme neerslagsommen voor de zuidelijke helft van Beieren en de Oostenrijkse regio’s Vorarlberg en Tirol. Ook in het zuiden van Baden-Württemberg en oostelijke delen van Zwitserland kan veel regen vallen.

Lokaal 200 mm regen in minder dan vier dagen

In de grensregio van Duitsland en Oostenrijk, maar ook lokaal in de Beierse heuvels kan in de periode vrijdag t/m maandag plaatselijk 200 mm regen vallen.

Bekijk de neerslagsom volgens het GFS-model in de widget hieronder via I'm Weather:

Kans op overlast

De kansen op wateroverlast zijn groot dit weekend in Beieren en delen van Oostenrijk. Veel regen in bergachtige gebieden kan gevaarlijk zijn.

Waterstand Donau

Het merendeel van de regen wordt overigens niet in het stroomgebied van de Rijn verwacht, maar in het stroomgebied van de Donau. Steden als Wenen, Bratislava en Budapest kunnen begin volgende week zeer hoge waterstanden verwachten.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht