Zo start de meteorologische herfst

28 augustus 2021, 08:30

Actueel

De meteorologische herfst breekt woensdag aan. Het aantal zonuren neemt snel af en daarmee wordt het normaal gesproken ook kouder. Toch gebeurt dat niet altijd meteen en kunnen we sommige jaren nog van een nazomer genieten. Lees hier met welk weertype de meteorologische herfst begint en of we nog kans hebben op een nazomer.

Vanaf de start van de meteorologische herfst op woensdag is het vrij rustig najaarsweer met wolken en regelmatig ruimte voor de zon. Er staat meestal weinig wind en daardoor kan het op de vroege ochtenden soms mistig zijn. Af en toe kan er een licht buitje voorkomen, maar bijzonder nat wordt het de eerste dagen waarschijnlijk niet.

De afgelopen tijd zorgde de noordenwind ervoor dat het niet al te warm was en ook vanaf woensdag is de kans op winden uit noordelijke richtingen groot. De kans op zomerhitte is daardoor nihil, maar met voldoende zon komende maxima wel rond of lokaal net boven 20 graden uit. Daarmee is de middagtemperatuur vrij normaal voor begin september.

Krijgen we nog nazomer?

In de tweede week van september neemt de onzekerheid in de windrichting toe. Zuidenwinden behoren dan tot de mogelijkheden en dat kan temperaturen van (ruim) boven 20 graden opleveren. De kans daarop is ongeveer 60%. Zomerse temperaturen van 25 graden zijn zelfs niet geheel uitgesloten met een kans van ongeveer 20%.

September had in het verleden wel eens tropische verrassingen te bieden. Zo werd vorig jaar op 15 september het hitterecord voor die maand verbroken met 34,3 graden in Ukkel.

Verschil meteorologische en astronomische herfst

De meteorologische herfst begint op 1 september en deze loopt door tot de laatste dag van november. De astronomische herfst start pas op 22 september. Op die dag zijn dag en nacht precies even lang.

Lees ook: het meest uitgebreide weerbericht van België.

Foto: Adobe Stock / ABCDstock

Jeroen Sonnemans

Jeroen Sonnemans

Assistent-meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht