Orkaan Ida aan land in VS

29 augustus 2021, 16:23

Het oog van orkaan Ida, het hoogtepunt van de storm, heeft de zuidkust van de VS bereikt. Daarbij zijn voor de kust van Louisiana windsnelheden gemeten tot 250 km/uur. Bij ‘landfall’ was de storm bijna een orkaan van de vijfde en hoogste categorie. Komende uren blijven de zeer krachtige stormwinden het zuiden van de VS teisteren. Pas vannacht onze tijd neemt de orkaan echt in kracht af.

De windsnelheden van bijna 250 km/uur zijn slechts één van de zorgen voor de bewoners van de Mississippidelta. Met name de overvloedige regenval en stormvloed kunnen grote gebieden onder water zetten. De wind stuwt het water in de laagste gebieden op tot wel 5 meter boven het normale niveau. Daar komen nog golven bovenop. Daarnaast valt in grote delen van het zuiden van Louisiana 300-500 millimeter regen. Ter vergelijking, dat is de helft van wat normaal in een heel jaar in ons land valt. De neerslagsommen pakken extra hoog uit door de trage snelheid waarmee Ida zich beweegt. Ook in New Orleans loopt de hoeveelheid neerslag op tot honderden millimeters.

Naarmate de storm dieper landinwaarts trekt, neemt de wind snel in kracht af. Hoewel de wind sterk afneemt, is dat minder het geval wat betreft de regen. Diep in het binnenland valt in staten als Mississippi, Tennessee en Kentucky komende dagen op veel plaatsen 100 tot lokaal 200 millimeter regen. In de loop van komende week bereiken de restanten van Ida Washington D.C. en New York. Ook daar wordt zeer veel regen verwacht.

Hoofdfoto: NASA Worldview

Door: Yannick Damen

Reageer via Facebook