Weekverwachting: vrij warm en vaak droog

03 oktober 2022, 13:30

De herfstkleuren worden steeds beter zichtbaar. Foto: Jos Hebben

Na een nat weekend kunnen we deze week vaak rekenen op droger weer. Zon en wolken wisselen elkaar daarbij af en de temperatuur stijgt richting 20 graden. Of het daarbij ook volledig droog blijft lees je in onze weekverwachting.

Zondag verliep op veel plaatsen nog vrij nat met lokaal 15 millimeter regen. Door de regen liep de temperatuur niet verder op dan zo’n 15 graden. Vandaag ziet het weerbeeld er heel anders uit met een afwisseling van zon en wolken. Lees meer details over het weer van maandag in ons uitgebreide weerbericht.

Dinsdag verandert er weinig in het weerbeeld. In de Oostkantons start de dag met temperaturen rond het vriespunt, in de rest van het land is het ’s ochtends zo’n 6-7 graden. Er is een mix van wolken en zon, al krijgt de bewolking in de loop van de dag wel steeds meer de overhand.

Het wordt een fractie warmer dan maandag met lokaal misschien wel 20 graden in de Kempen. In de rest van het land wordt het zo’n 18 of 19 graden, met in de Ardennen maxima van 16 graden. De wind neemt in de loop van de dag steeds verder toe in kracht, met een matige zuidwestenwind boven land en een vrij krachtige wind aan zee.

Woensdag warm, maar wel wisselvalliger

Woensdagochtend is de zon eerst nog door de sluierbewolking heen te zien, maar vanaf de namiddag overheerst de bewolking. In de namiddag en avond is een regenjas aan te raden wanneer een regengebied over ons land trekt. Daarbij staat flink wat wind; matig tot vrij krachtig boven land en krachtig tot hard aan zee. Op grote schaal zijn windstoten mogelijk tussen 60 en 70 km/u.

Dankzij de warme en stevige zuidwestenwind wordt het wel de warmste dag van de week, met op grote schaal temperaturen boven 20 graden. In Limburg kan het zelfs 22 graden worden. In de loop van de avond verlaat de regen het oosten van het land, waarna ook de wind in kracht afneemt.

Woensdag is er weer kans op wat regen. Foto: Marjolein Eijben
Woensdag is er weer kans op wat regen. Foto: Marjolein Eijben

Rustig najaarsweer, maar wel toenemende kans op buien

Vanaf donderdag keert het droge en rustige weer terug. De zon heeft veel ruimte om te schijnen, dus een zonnebril is zeker nodig. Het wordt opnieuw vrij zacht met zo’n 18 of 19 graden in grote delen van het land. In Hoog-België wordt het met 14-15 graden iets koeler.

Vrijdag blijft het op de meeste plaatsen droog, maar in het westen neemt de kans op een enkele bui toe. De temperatuur ligt tussen 16 en 19 graden met een matige wind uit het zuidwesten.

In het weekend neemt ook in de rest van het land de kans op buien toe, al is er vaak genoeg ook nog ruimte voor de zon. De temperatuur blijft wel op peil met zo’n 14 graden in de Ardennen tot 18 graden in Limburg en West-Vlaanderen. Voorlopig blijft het dus aangenaam najaarsweer.

Donny de Koning

Donny de Koning

Presentator en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht