Eerst veel sneeuw, daarna Kaiserwetter?

03 februari 2023, 11:30

Wintersport
Volgende week veel blauwe luchten op de pistes! Foto: Stefan Kasteren

Het noordelijk Alpengebied kan zich opmaken voor veel sneeuw dit weekend. Mogelijk valt in totaal meer dan een meter sneeuw in delen van Oostenrijk. In de Ardennen zijn de omstandigheden minder gunstig, maar volgende week lijken alle wintersportgebieden met Kaiserwetter te maken te krijgen.

Na tientallen centimeters sneeuw in het noorden van de Alpen is het daar tijdelijk iets rustiger. Toch is dat maar van korte duur, want vrijdagavond volgt vanuit het noorden een nieuwe neerslagzone. Voor Oostenrijk levert dat boven 1000 meter 20 tot 40 centimeter verse sneeuw op tot en met zaterdag. Het waait daarbij af en toe flink, dus de ski-omstandigheden zijn vrij guur.

Ben je in de Franse Alpen, dan zal je nu weinig merken van enige sneeuwval. Daar is het droog met flink wat ruimte voor de zon, dus dat zijn mooie condities om eropuit gaan.

Zondag ook in Zwitserland sneeuw

In de loop van zondag gaat het vanuit het noorden weer sneeuwen met dan het zwaartepunt in de Zwitserse Alpen. Daar valt mogelijk 20 tot 40 centimeter verse sneeuw. Zelfs in het dal is sneeuw mogelijk, al zijn de hoeveelheden daar wat beperkter. Tegelijkertijd begint vanuit het noordoosten een droger weertype de overhand te krijgen. Dat is een voorbode voor het weer vanaf maandag.

In de nieuwe week neemt de kans op sneeuw snel af en komt er steeds meer ruimte voor de zon. Er staat daarbij ook nauwelijks wind, dus het is ideaal weer om de piste op te gaan om te skiën. De vorstgrens ligt in Oostenrijk rond 600 meter en in de Franse Alpen iets hoger, zo rond 1000 meter. Voor de meeste pistes zijn dit dus prima vooruitzichten.

Ook dichterbij huis mooi wintersportweer?

Niet alleen in de Alpen, maar ook in het Sauerland zijn er genoeg wintersporters te vinden op de pistes. Op veel plaatsen ligt nog genoeg sneeuw, al komt de temperatuur komend weekend wel geregeld boven het vriespunt uit met zo nu en dan wat regen. Mogelijk is de sneeuwkwaliteit dan tijdelijk wat minder. In de Ardennen ligt nog wel sneeuw, maar doordat het regelmatig dooit komend weekend met daarbij perioden van regen worden de omstandigheden snel slechter.

Na het weekend wordt het weer kouder en droger, waardoor in combinatie met sneeuwkanonnen de condities voor in Winterberg snel beter worden. In de Ardennen moet gehoopt worden op nieuwe sneeuwval, maar dat lijkt er voorlopig niet in te zitten.

Donny de Koning

Donny de Koning

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht