Weekverwachting: krijgen we sneeuw?

06 maart 2023, 10:45

Dik pak sneeuw in de Ardennen (Mont Rigi) in 2022. Foto: Wouter van Bernebeek

Er staat een ronduit wisselvallige week op het programma. Bijna dagelijks zijn er buien of neerslaggebieden die ons land aandoen. De temperatuur ligt dagelijks rond 4 graden, later in de week stijgt de temperatuur weer flink.

Het is vrij koud voor de tijd van het jaar. Vandaag is het nog een graad of 6, maar dinsdag en woensdag wordt het niet veel warmer dan een graad of 4. Tijdens intensieve neerslag is het enkele graden kouder. In Hoog-België liggen de maxima net boven nul. Doordat we ons in koudere lucht begeven, neemt de kans op winterse neerslag toe.

Sneeuw op komst?

Het eerste neerslaggebied trekt komende nacht over het land. Deze brengt voornamelijk regen voor een groot deel van het land bij minima rond een graad of 3. Alleen op de Ardense hoogten kan wat (smeltende) sneeuw vallen bij temperaturen net boven het vriespunt.

Dinsdag trekt een tweede neerslaggebied over. In de Ardennen valt voornamelijk sneeuw, maar ook elders elders in het land kan gedurende de dag de neerslag steeds vaker overgaan in smeltende sneeuw. In de nacht naar woensdag gaat het op uitgebreide schaal licht vriezen, wat kan leiden tot gladheid.

Ook woensdag valt geruime tijd neerslag. Hierbij is de kans op sneeuw nog wat groter, waardoor het op meerdere plekken wit kan kleuren. In de Ardennen kan woensdagavond een pak sneeuw liggen tot wellicht 20 centimeter. Wil jij deze interessante ontwikkelingen in de gaten houden? Lees dan ons uitgebreide weerbericht.

Van winterweer naar herfstachtig?

Heel lang duurt het winterweer niet. Vanaf donderdag valt de temperatuur al iets hoger uit met maxima rond een graad of 6 in Laag-België. In het weekend loopt de temperatuur alweer op tot ruim in de dubbele cijfers. Echt aangenaam is het weerbeeld echter niet. Het blijft namelijk ronduit wisselvallig met dagelijks veel regen en flink wat wind.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht