Spanje: waarschijnlijk warmste eerste kwartaal ooit

03 april 2024, 09:10

Records
Hitte in Sevilla in april 2023. Foto via ANP / CRISTINA QUICLER / AFP

Het eerste kwartaal van dit jaar was waarschijnlijk het warmste in Spanje sinds het begin van de metingen in 1961. In de eerste drie maanden van 2024 lag de gemiddelde temperatuur op 9,5 graden, aldus de nationale weerdienst Aemet. Dat is 1,9 graden boven het gemiddelde en 0,1 graden hoger dan het vorige record uit 1997.

Januari en februari waren dit jaar ook erg warm in Spanje. Woordvoerder Ruben del Campo van Aemet zei volgens persbureau AFP dat daarom op basis van voorlopige data al gesteld kan worden dat het eerste kwartaal van 2024 het warmste was sinds het begin van de metingen. Het record moet nog wel worden bevestigd aan de hand van definitieve gegevens.

In januari was het al recordwarm in Spanje. In de oostelijke regio Valencia liepen temperaturen op richting 30 graden. Het ongebruikelijk warme winterweer heeft de droogte in verschillende delen van het land verergerd. Zo riep de regionale regering van Catalonië in februari de noodtoestand uit voor droogte in Barcelona en een groot deel van de omliggende regio.

Lees ook de vooruitzichten voor Spanje voor de komende dagen.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht